szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrét. Ismerjék meg Darányi-F. Hannát.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Másodéves a színházi rendezőasszisztens felsőoktatási szakképzésben, 20 éves. Érettségi után mindenképp kultúraközelben akart dolgozni, szerette volna strukturálisan átlátni a színházi folyamatokat, de alapszakon nincs Magyarországon kulturális menedzserképzés, ezért erre a kétéves szakképzésre jelentkezett az SZFE-n; ráadásul mivel ez hiányszakma, az ő osztályuknak az elhelyezkedéssel sem lesz problémája. „Az egyetemnek eddig is különleges atmoszférája volt, de ami most történik, az felfoghatatlan.

Szinte szerencsésnek érzem magam, mert ez olyasmi, amit máshol nem tapasztalhatnánk meg.

Ez szerinte az egyetem nyitott gondolkodást támogató szellemiségéből is következik: „Egy az ügyünk: azt szeretnénk, hogy a színházi és filmes oktatás a továbbiakban is normális körülmények között működjön az országban. És ezért nagyon komolyan harcolunk.”

©

Hozzá fűződik az, hogy ennyire elterjedt és a tiltakozássorozat emblematikus darabja lett a sárga arcmaszk a feltartott tenyérrel: először egy divatcég kereste meg az SZFE-t azzal, hogy megtervezték ezt a logót, és küldenének száz sárga maszkot. Ebből jött az ötlet, hogy akkor nem száz, hanem kilencszáz ilyen maszk kéne, hogy a charta-továbbítós tüntetésen minél többeknek jusson belőle. „Este kiírtuk a Facebookra, hogy varrni tudó embereket keresünk, és egyetlen éjszaka alatt negyven önkéntes jelentkezett varrógéppel.

Volt, aki 12 órán át varrta a maszkokat, csak azért, hogy támogassa az ügyünket. Ez elképesztően felemelő érzés volt.

Azóta a hallgatók minden nyilvános szereplésen ilyen maszkot viselnek, de már nem önkéntesek, hanem egy iroda készíti a maszkokat, akkora rájuk az igény az országban. „Ez lett a védjegyünk.” A legnagyobb élménye mégis a tényleges bázisdemokrácia: „Mindenkit meghallgatunk, és ez tud működni, nem esünk szét, és ha vannak is hullámvölgyek, még ennyi idő után is ilyen sok embert megmozgat.” Az viszont bántja, hogy „folyamatosan jelennek meg a teljesen szürreális cikkek rólunk a kormánymédiában”, ugyanakkor még ebben is a jót látja: „Még az alapvetően máshogy gondolkodó, velünk nem egy platformon álló ismerőseim is azt mondják, hogy na jó, itt a vége, most már valamit tényleg kell csinálni. És ők is beálltak mögénk.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát