szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Farkas Áront.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Másodéves az operatőr szakon, 27 éves. Gimnázium után a Budapesti Kommunikációs Főiskola operatőrképzésére járt, de amikor felmondott a szakvezető, és úgy érezte, elkezdett szétesni a filmes képzés, ő is eljött. Utána operatőrként és technikusként dolgozott, de szintet akart lépni, és úgy gondolta, ezt a szakmát az SZFE-n lehet a legmagasabb színvonalon elsajátítani, és bár korábban hallomásból elitista, belterjes helynek tartotta, bekerülve ennek az ellentétét élte meg az úgynevezett 6x6-os képzésen (ahol 36 filmes szakembert hat szakon, de összehangolt tanrenddel tanítanak). „Szabadon, bármiről, bárkivel lehetett beszélgetni, nem volt senki, akivel ne tudtam volna szót érteni, és ez igaz volt a tanáraimra is.”

©

A Gothár-ügy kapcsán érezte először, „hogy mennyire nem valós, amiket bizonyos újságokban lehoznak: nem ferdítések és féligazságokról van szó, hanem egész mást írnak, mint ami valójában történt, és amit személyesen megtapasztaltam. Ez aztán a modellváltással erősödött fel igazán.” Egy jó barátja is szervezője volt az egyetem nyári szabadegyetemének, amit a kormánymédia és Vidnyánszky Attila azóta is felülről, politikusok által irányított agymosásnak próbál beállítani, így elég borúsan látta a helyzetet. „De amikor megtörtént az egyetemfoglalás, azt éreztem, most egy kicsit szabadabban lehet levegőt venni.

Világ életemben tisztában voltam azzal, milyen negatív hatások érhetnek, de hogy ilyen pozitív, reményteli dolgok is megtörténhetnek ebben az országban, azt ezelőtt nem tapasztaltam meg.

A blokádban pakol, takarít, de főként a dokumentumfilmes csapatban vesz részt. Úgy érzi, most, hogy az egész egyetem együtt dolgozik, olyan szellemi és kreatív olvasztótégely jött létre az egyetemfoglalás miatt, amit egész életében keresett. De a legrosszabbnak nem a lejárató cikkeket tartja – „azokon már csak nevetek” –, hanem amikor olyan emberek ítélik el az egyetemfoglalást, akik fontosak az életében.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

 Szalai András: "A neociki mutálódik, mint a koronavírus"

Szalai András: "A neociki mutálódik, mint a koronavírus"

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében