szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Fülöp Kristófot.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Másodéves a zenés-színész szakon, 23 éves. Mindig komplex műfajnak gondolta a zenés színházat, ahol a zenei és a színészi résznek is magas szintűnek kell lennie, ráadásul a kettőnek még harmonizálnia is kell egymással, és ezt az egyensúlyt nehéz megtalálni: ezért érdekelte ez a szak az egyetemen. A blokád kikiáltásakor pont nem volt a helyszínen, de azt mondja, már korábban érezhető volt, hogy valaminek történnie kell:

Az nem lehet, hogy minden ugyanabban a mederben folyjon tovább azok után, ami történt!

Az utolsó csöpp a pohárban az volt, amikor a kuratórium már aláírt alapdokumentumokkal állított be a tárgyalásra az oktatóinkkal, ami azt bizonyította, hogy nem egyszerű fenntartóváltásról van szó, hanem a jog súlyos csorbításáról. Addig ott volt a levegőben, ha nem is volt túl valószínű, hogy hátha közösen akarják megfogalmazni az alapító okiratot és az szmsz-t. Én bíztam benne.”

©

Ő volt a színházi éneklés munkacsoport egyik vezetője, ami aztán kórussá alakult át, részben az osztálya tagjaival. Így született meg a Titkos egyetem című dal kórusverziója. Részt vett az 1100 kilométeres váltófutás szervezésében; az elejétől a végéig, 26 órán keresztül a helyszínen volt a szervezőcsapatban. Nagyon élvezi, hogy a blokád miatt megismert több száz egyetemi polgárt a színházi és a filmes szakokról, noha addig inkább a kis közösségének volt tagja, azt a napot viszont rosszul élte meg, amikor Szarka Gábor kancellár felszólított mindenkit az egyetem elhagyására. „Azért is voltam dühös, mert ide olyan emberek járnak, akik teljesíteni akarnak a szakmában, ezért fejleszteni akarják a tehetségüket. Az őszi szünet alatt is bejárnak, ahogy egy zenész is mindennap gyakorol a hangszerén.

Ha szünet is van, ezen az egyetemen nincs olyan, hogy nem mehetsz be az épületbe gyakorolni.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől csak indoklással lehet Angliából külföldre utazni

Hétfőtől csak indoklással lehet Angliából külföldre utazni

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek

A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek