Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Fülöp Kristóf

Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Fülöp Kristóf

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Fülöp Kristófot.

Másodéves a zenés-színész szakon, 23 éves. Mindig komplex műfajnak gondolta a zenés színházat, ahol a zenei és a színészi résznek is magas szintűnek kell lennie, ráadásul a kettőnek még harmonizálnia is kell egymással, és ezt az egyensúlyt nehéz megtalálni: ezért érdekelte ez a szak az egyetemen. A blokád kikiáltásakor pont nem volt a helyszínen, de azt mondja, már korábban érezhető volt, hogy valaminek történnie kell:

Az nem lehet, hogy minden ugyanabban a mederben folyjon tovább azok után, ami történt!

Az utolsó csöpp a pohárban az volt, amikor a kuratórium már aláírt alapdokumentumokkal állított be a tárgyalásra az oktatóinkkal, ami azt bizonyította, hogy nem egyszerű fenntartóváltásról van szó, hanem a jog súlyos csorbításáról. Addig ott volt a levegőben, ha nem is volt túl valószínű, hogy hátha közösen akarják megfogalmazni az alapító okiratot és az szmsz-t. Én bíztam benne.”

©

Ő volt a színházi éneklés munkacsoport egyik vezetője, ami aztán kórussá alakult át, részben az osztálya tagjaival. Így született meg a Titkos egyetem című dal kórusverziója. Részt vett az 1100 kilométeres váltófutás szervezésében; az elejétől a végéig, 26 órán keresztül a helyszínen volt a szervezőcsapatban. Nagyon élvezi, hogy a blokád miatt megismert több száz egyetemi polgárt a színházi és a filmes szakokról, noha addig inkább a kis közösségének volt tagja, azt a napot viszont rosszul élte meg, amikor Szarka Gábor kancellár felszólított mindenkit az egyetem elhagyására. „Azért is voltam dühös, mert ide olyan emberek járnak, akik teljesíteni akarnak a szakmában, ezért fejleszteni akarják a tehetségüket. Az őszi szünet alatt is bejárnak, ahogy egy zenész is mindennap gyakorol a hangszerén.

Ha szünet is van, ezen az egyetemen nincs olyan, hogy nem mehetsz be az épületbe gyakorolni.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

Hozzászólások