Shakira több millió dollárért eladta zenéje jogait

Shakira több millió dollárért eladta zenéje jogait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Mostantól a Hipgnosis Songs Fund rendelkezhet az énekesnő dalai felett.

Minden idők legtöbb lemezt értékesítő latin-amerikai előadónője, Shakira több millió dollárért eladta zenéje jogait a Hipgnosis Songs Fund nevű brit vállalatnak.

A cég nem árulta el az alku részleteit, de általában 15 évnyi jogdíjnak megfelelő összeget fizet ki előre egy-egy előadónak. Adókedvezménnyel sokan "25 évnyi összegnek megfelelő pénzt kapnak egy csapásra" – mondta Merck Mercuriadis, a cég alapítója tavaly egy korábbi üzlettel kapcsolatban a BBC-nek.

A művészek ezzel azonnal anyagi biztonságot teremtenek, a Hipgnosis pedig örökké birtokolni fogja a jogokat, új bevételi forrásokat kialakítva a zene számára például filmes és televíziós licencekkel, új termékek piacra dobásával.

Shakira három Grammy-díjat és 12 Latin Grammy-díjat nyert 1991-ben, 13 évesen adta ki első lemezét. Első angol nyelvű lemezét, a Laundry Service című albumot 13 millióan vásárolták meg 2001-ben. Shakira volt a 2020-as Super Bowl félidejének fő előadója Jennifer Lopez mellett. A show tovább növelte a zenéje iránti érdeklődést és az értékét a befektetők számára. 

Az énekesnő 80 millió lemezt adott el világszerte, a 145 dala között olyan slágerek szerepelnek, mint a Hips Don't Lie, a Whenever Wherever és a She Wolf.

A Hipgnosis Songs Fund az elmúlt években megszerezte többek között Bob Dylan, Nile Rodgers vagy a Blondie zenéjének jogait is.

A cég a múlt héten jelentette be, hogy megvették Lindsey Buckingham, a Fleetwood Mac zenekar frontemberének dalai után járó jogdíjak felét is, a CNN pedig szintén az elmúlt héten írta meg, hogy Neil Young eladta a dalai utáni járó jogdíjakra való jogosultságok szintén 50 százalékát a Higpnosisnak, a becslések szerint 150 millió dollárért (mai árfolyamon 43,6 milliárd forintért).

A Hipgnosis Songs Fundot 2018-ban alapították, kifejezetten azzal a céllal, hogy felvásárolják a zenei jogdíjakat. Idén márciusban már a londoni tőzsdén is megjelentek, nemrég pedig felvásárolták a Big Deal Music kiadót is.

 

 

 

Hozzászólások