Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem éri meg nyugdíjasként állami iskolában tanítani, mert választani kell a nyugdíj és a fizetés között.

Már csak elvétve lehet főállású nyugdíjas pedagógusokat találni az állami oktatási intézményekben: a középiskolákban 1 százalék körül alakul az arányuk, az általános iskolákban, óvodákban azonban még ennél is kevesebben vállalnak állást azután, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének elmúlt években publikált oktatási elemzéseiből, amelyeket az Eduline szemlézett.

Ennek oka részben az – írja a HVG oktatási szakportálja –, hogy egyszerűen nem éri meg nyugdíjasként állami iskolában dolgozni. Egy 2012-es kormányzati döntés alapján ugyanis

az állami intézmények pedagógusai nyugdíjazásuk után csak akkor maradhatnak főállásban, ha a teljes nyugdíjukról lemondanak, azaz nem vehetik fel egyszerre a fizetésüket és a nyugdíjukat.

A szabály csak a közalkalmazottakra vonatkozik, ha tehát egy idősebb pedagógus alapítványi, egyházi vagy magániskolában helyezkedik el, a nyugdíját és a fizetését is megtarthatja. Ezekben az intézményekben magasabb is a nyugdíjasok aránya, 3-4 százalék.

Szakmai szervezetek évek óta hiába kérik az illetékes tárcát, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy szüntessék meg ezt a szabályozást, mert súlyosbítja a tanárhiányt. Enyhítés történt csak: óraadóként, megbízási szerződéssel a nyugdíjasok a korábbi heti 10-12 óra helyett ma már 14-et taníthatnak, így megkaphatják mindkét járandóságot.

Márpedig a tanárhiány jelentős: jelenleg, a tanév közepén, a közszféra állásportálján közel 300 óvodapedagógust keresnek, míg a tanár keresőszóra 770, a tanító kifejezésre pedig 486 álláshirdetés ugrik fel. Az Eduline-nak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arról beszélt, hogy emiatt egyre nagyobb a nyomás, a járvány pedig csak tovább rontott a helyzeten, a betegség miatt hiányzók helyettesítését nagyon nehéz megoldani. „Van olyan iskola, ahol februárra már mindenki elérte a maximális 60 túlórát, ezért összevonnak osztályokat. Mert ha egy tanár a saját osztályával együtt további harminc gyereket tanít, az nem számít túlórának” – magyarázta.

További részletek az Eduline cikkében.

Hozzászólások