Kirúgtak állásából egy francia lapnak dolgozó belga újságírót, mert nemrég megjelent könyvében azt állítja: a francia sajtó amellett, hogy dezinformált, elfogultan, Amerika-ellenes hangnemben tudósított az iraki háborúról. A francia értelmiség hallgat az ügyről; az elbocsátott zsurnaliszta szerint kollégái félelemből nem állnak ki mellette.

"Bárki, aki tavaly tavasszal olvasta a francia sajtót, tudta ezt. Akkor meg minek ez a nagy lárma?" - kommentálta a 44 éves Alain Hertoghe múlt év októberében megjelent könyvét az amerikai The Wall Street Journal (WSJ) napilap. Hertoghe Véget nem érő háború - Hogyan dezinformált minket a sajtó Irakról? című könyvében nem kevesebbet állít, minthogy a francia média az iraki eseményekről elfogultan, Amerika-ellenes hangnemben tájékoztatta a közvéleményt, mi több, dezinformált. Bár a WSJ számára - mint ahogy az kommentárjukból kiderült - Hertoghe elmélete nem volt újdonság, az újságíró kenyéradója, a keresztény La Croix című lap kipenderítette a belga férfit, mondván: könyvével rontotta a lap hitelét.

A már veterán újságírónak számító, az 1991-es Öböl-háborúból is tudósító Alain Herthoge könyvében nemcsak saját lapja, de a legtekintélyesebb francia sajtóorgánumok felett is pálcát tört. A zsurnaliszta Bagdad első légitámadásaitól Szaddám Huszein rendszerének bukásáig, azaz március 20-tól április 9-ig gyűjtötte a független Le Monde, a konzervatív Le Figaro, a baloldali-liberális La Libération, az országban legnagyobb példányszámú regionális Ouest-France napilapok és a La Croix szalagcímeit. Végül megállapította: a háború ideje alatt megjelent szalagcímek közül mindössze 29 ítélte el Szaddám Huszein diktatúráját, miközben 135 George W. Bush-t és a brit kormányfőt, Tony Blairt hibáztatta.

A könyv írója szerint a francia média abban reménykedett, hogy Bush és szövetségesei belebuknak az iraki háborúba. A sajtó úgy táncolt, ahogy Jacques Chirac francia elnök fütyült, így nem csoda, ha a közvélemény a háborúellenes elnök mellett állt ki – véli Hertogh, aki emlékeztet arra is, hogy médiamunkások a háborúval összefüggésben előszeretettel emlegették Sztálingrádot és Vietnámot, s annyit cikkeztek az amerikai kudarcokról, hogy az újságolvasók a végén nem értették, hogyan nyerhette meg mégis a háborút az Egyesült Államok.

Hertoghe könyve országszerte a boltokba került, így a szerző remélte, értelmiségi körökben a vita kezdetét veszi. Ám a kötetről azóta is hallgat a francia sajtó. Sőt a befolyásosabb francia újságok említést sem tettek róla, leszámítva egy, a Liberation hasábjain megjelenő jegyzetet, amely az egész média nevében gyakorol önkritikát: „Ez a pamflet kegyetlenül emlékeztetni fogja az újságírókat arra, hogy a pillanat hevében milyen vakká tudunk válni”. E jegyzet szerzője, bizonyos Daniel Schneidermann azonban könnyen vállalhatott közösséget a belga újságíróval, sorsuk ugyanis kísértetiesen hasonló. A 45 éves Schneiderman a Le Monde neves publicistájaként dolgozott egészen addig, amíg októberben ki nem rúgták, amiért egy, a napilap szerkesztőit bíráló könyvet jelentetett meg.

Miközben a francia sajtó tabutémaként kezeli Hertoghe ügyét, s kiközösíti könyvének kiadóját, a franciák által oly sokszor szolgalelkűnek titulált amerikai média élvezettel vág vissza Párizsnak. A National Review Online szerint a francia sajtószabadság halálát illusztrálja, hogy még a politikai szenzációhajhász, félig szatirikus "kacsalap", a Canard Enchainé sem hápogja ki Hertoghe sztoriját, noha a Canard főszerkesztője, Claude Angeli szerint is "hülye lépés volt a La Croix részéről" a zsurnaliszta elbocsátása. Az angolszász sajtó szemszögéből a Hertoghe-ügy üzetene világos: a francia újságíró elit hazudott olvasóinak, s amikor valaki ezt feltárta, az illetőt csendben "kicsinálták". A számos tengerentúli lapban hősként bemutatott Hertoghe váltig állítja: a francia újságírók azért nem mernek írni róla, mert attól félnek, a végén még ők is úgy járnak, mint ő.
Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz