szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszavonná az al-Manar tévécsatorna műsorszolgáltatási szerződését a francia kormány, mivel a Hezbollah-közeli adó antiszemita propagandát folytat.

Az al-Manar ("A világítótorony") a szélsőséges libanoni síita szervezet, a Hezbollah műholdas csatornája, s adásaiban évek óta fanatikus harcot folytat a "cionista ellenséggel" szemben. Évekkel ezelőtt az arab világ ötödik legnézettemm televíziója olyan, a vérváddal élő idéző tévéfilmet sugárzott, amelyben ortodox zsidók vallási ünnepük alkalmából arab kisgyerekek vérét veszik, hogy a maceszgombócot "megízesítsék" vele.
   
Pár héttel ezelőtt a francia médiahatóság, a CSA hivatalos engedélyt bocsátott a csatorna rendelkezésére, hogy az Eutelsaton keresztül közvetlenül Franciaországban is működhessen, s akár kábelhálózatokban is elérhető legyen. A párizsi hatóságok ezzel feltehetően gesztust akartak gyakorolni, hogy az augusztus legvégén elrabolt két francia újságítró szabadon bocsátását megkönnyítsék. (Christian Chesnot-t és Georges Malbrunot-t Irakban rabolták el, s tartják fogva hónapok óta muzulmán szélsőségesek. A túszejtők előbb azt próbálták elérni, hogy Párizs vonja vissza a vallási jelképek, köztük az iszlám fejkendő iskolai viselésének betiltását célzó törvényt, a francia kormány azonban hajthatatlan volt.)

Tíz napos sugárzás után nyilvánvalóvá vált, hogy az al-Manar továbbra is rasszista és antiszemita propagandát folytat, ez pedig ellentétes a francia médiatörvénnyel, így a médiahatóság - Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök személyes támogatásával – kezdeményezte az alkotmánytanácsnál a tévéadó sugárzási engedélyének visszavonását. A kormányfő a médiatörvény módosítását is kilátásba helyezte, eszerint rasszista és az antiszemita tartalmak sugárzása esetén az adott tévécsatorna azonnal elveszítené engedélyét. 

Kult

Neonáci Oázis Dániában

Európa egyetlen legálisan működő neonáci rádiójaként tartják nyilván a dániai Radio Oasent, ellehetetlenítését a dán kulturális miniszter az állami támogatás megvonásával képzeli el. Milyen eszközei lehetnek hasonló esetben a magyar médiahatóságnak?

Világ

Rasszista könyve miatt büntették meg Brigitte Bardot-t

Egy francia bíróság ötezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta csütörtökön Brigitte Bardot egykori filmsztárt és kiadóját a tavaly megjelent Kiáltás a csendben című könyvében tett fajgyűlölő állításai miatt. Bardot-t a "népek közti barátságért" síkraszálló szervezet, az MRAP vádolta meg.

Az Eb-vel párhuzamosan hatalmas pénzdíjért játszik rangadót az UEFA és a FIFA

Az Eb-vel párhuzamosan hatalmas pénzdíjért játszik rangadót az UEFA és a FIFA

Gyorsított eljárásban tárgyalják a jogállamisági pert az EU Bíróságán

Gyorsított eljárásban tárgyalják a jogállamisági pert az EU Bíróságán

Jön a Mátrix és a Deadpool sajátos keresztezése

Jön a Mátrix és a Deadpool sajátos keresztezése