szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Radikálisan átalakítják a BBC felső vezetését, de a világ első számú közszolgálati tévé- és rádiótársaságának finanszírozását a brit kormány a bejelentett sarkalatos tervek szerint a belátható jövőben is a kötelező előfizetési díj fenntartásával képzeli el.

Tessa Jowell, a BBC ügyeiben is illetékes brit kulturális miniszter a londoni alsóházban azt mondta: a 2006-ban lejáró királyi chartát, amely a BBC tevékenységének a mindenkori uralkodó által ellenjegyzett szabálygyűjteménye, a kormány újabb tíz évre meghosszabbítja, de az új rendelet már intézkedni fog a társaság jelenlegi legfelső vezetői szerve, a kormányzótanács megszüntetéséről.

A miniszter által ismertetett tervek szerint a testület helyébe két másik lép, a BBC Trust, amely felelős lesz a társaság általános elveinek érvényesítéséért és a közszolgálatiság szabályainak meghatározásáért, valamint a végrehajtó tanács, amely közvetlenül a Trustnak tartozik majd beszámolással, és feladata lesz a felettes irányító szerv által kidolgozott elvek átültetése a mindennapi gyakorlatba.

A BBC-vel csaknem egyidős, 77 éve létező kormányzótanács halálos ítéletét - bár a kormány ezt nyíltan soha nem ismerte el - a Hutton-bizottság mondta ki, az a független vizsgálóbizottság, amely a BBC nyolc évtizedes történetének eddigi legsúlyosabb botrányát volt hivatva kivizsgálni.


BBC botrányok, Hutton-bizottság (Oldaltörés)

A botrány előzményeként, nem sokkal a 2003-as iraki háború után egy BBC-riporter azt mondta a rádió reggeli hírműsorában, hogy forrása szerint a kormány szándékosan olyan adatokkal tupírozta fel az iraki tömegpusztító fegyverekről előző évben közzétett hírszerzési dossziét, amelyekről maga is tudta, hogy nem helytállók. A BBC és a dühödten cáfoló, a forrás megnevezését követelő kormány példátlan összecsapás-sorozata közepette az értesülés vélelmezett forrása, David Kelly professzor, az első számú brit biológiaifegyver-szakértő, a védelmi minisztérium vezető tanácsadója - durva hangnemben lezajlott nyilvános parlamenti meghallgatása után - 2003 nyarán öngyilkos lett, rendkívüli megrázkódtatást kiváltva mind a kormány, mind a BBC köreiben.

A Lord Hutton által elvégzett, sokak által igen egyoldalúnak nevezett vizsgálat a kormányt és a kormányfőt szinte minden felelősség alól felmentette, és a történtekért gyakorlatilag teljes egészében a BBC vezetését tette felelőssé, bírálva a társaság szerkesztési és belső ellenőrzési gyakorlatát.

A Hutton-vizsgálat - egyebek mellett - kimondta, hogy a BBC kormányzótanácsa egyszerre szabályoz és óvja a szabályszegőket a külső bírálatoktól. A Hutton-jelentés után a BBC teljes felső vezetése lemondott. A szerdán bejelentett kormányzati tervek másik leglényegesebb eleme az évi 127 font (45 ezer forint) előfizetési díj fenntartása legalább a következő királyi charta tízéves hatályának idejére. A két évvel ezelőtti súlyos botrány után sokan tartottak attól, hogy a kormány az előfizetési díj eltörlésével beviszi a költségvetésbe a BBC finanszírozását, amitől ennek ellenzői a BBC politikai függetlenségét látták veszélyeztetve.

Tessa Jowell azonban bejelentette: a kormány is a jelenlegi rendszer fenntartásában látja annak garanciáját, hogy az egyébként jelentős, csaknem 20 százalékos létszámleépítés előtt álló BBC újságíróinak sem politikai, sem kereskedelmi jellegű nyomással nem kell számolniuk. A BBC tévé és rádió kizárólag az évi 3,8 milliárd font előfizetési díjból él, reklámokat soha nem sugároz.

MTI Karrier

Tízszázalékos elbocsátást terveznek a BBC-nél

Tíz százalékkal csökkentik a BBC létszámát a következő két-három évben – jelentette be a brit médiaóriás vezetése. A lépésből 320 millió fontos (113 milliárd forintos) megtakarítást remélnek.

MTI Világ

Agyonlőttek egy BBC-tudósítót Szomáliában

Agyonlőtték szerdán a BBC televízió afrikai riportműsorainak vezető producerét és tudósítóját Szomáliában - jelentette szerda este a brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság.

Demeter Szilárd zenekara is fellép a saját intézménye által támogatott rendezvényen

Demeter Szilárd zenekara is fellép a saját intézménye által támogatott rendezvényen

A NASA két nagy bejelentést is tett a Holdról, az egyikkel végre tisztázódik egy fontos kérdés

A NASA két nagy bejelentést is tett a Holdról, az egyikkel végre tisztázódik egy fontos kérdés

Keanu Reeves levágta a haját a Mátrix 4-re

Keanu Reeves levágta a haját a Mátrix 4-re