szerző:
MTI

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) etikai bizottsága szerint az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottsága súlyosan megsértette a sajtószabadságot egy kereskedelmi televízióban sugárzott Kudlik Júlia-interjú kapcsán hozott elmarasztaló állásfoglalásával.

A MÚOSZ szerint a panaszbizottság beavatkozott a riporteri kérdések tartalmába és minősíteni akarta a műsor műfaji megfelelőségét. Az etikai bizottság egy hete vitatta meg az ügyet annak nyomán, hogy Kováts Mihály, az RTL Klub felelős szerkesztője panaszt terjesztett elő, kifogásolta az ORTT panaszbizottság április 26-i állásfoglalását.

A panaszbizottság azzal indokolta az elmarasztalást: az április 7-én, a Házon kívül című, megjelölése szerint politikai magazinműsorban sugárzott interjúban a kérdező riporter úgy építette fel műsorát, hogy megtudakolja, Kudlik Júlia miként jutott el a Fidesz programjainak műsorvezetői pozíciójába. "A kérdések tendenciája túlnőtt a természetes riporteri kíváncsiságon. A riporter félreérthetetlenül arra volt kíváncsi, partnere miképpen viszonyul a Fidesz elnökéhez és magához az ellenzéki párthoz" - olvasható a panaszbizottság nyilatkozatában, amely szerint a riporter megsértette a médiatörvény tárgyszerűségre és pártatlanságra vonatkozó alapelveit.

Az RTL Klub felelős szerkesztője Eötvös Pálhoz, a MÚOSZ elnökéhez fordult és kérte, a szervezet foglaljon állást, sérültek-e az alapvető újságírói szabályok. A kereskedelmi televízió a levélben példátlannak minősítette az indoklást, amely "szubjektív alapokra helyezkedve, újságírói etikai kérdéseket boncolgatva, politikai ízlésvilágot tükrözve tette megállapításait". A médium értékelése szerint "gyakorlatilag a cenzúra alkalmazása felé hajló álláspont" nem helyesnek nevezni azt, hogy valakit politikai hovatartozásáról kérdeztek egy politikai magazinműsorban.

A MÚOSZ-ban az ügy fontosságára tekintettel nem eljáró tanács, hanem az etikai bizottság teljes ülése foglalt állást. A kialakított vélemény szerint az RTL Klub munkatársa az interjú során nem sértette meg sem a médiatörvényt, sem az újságíró szervezetek Közös Etikai Alapelveit, sem a MÚOSZ Újságírói Etikai Kódexét. A MÚOSZ álláspontja szerint az ORTT panaszbizottsága nyilatkozatával viszont megsértette a szabad véleménynyilvánításra vonatkozó és az alkotmányban, valamint a sajtótörvényben biztosított alapvető állampolgári jogot. A Halák László etikai bizottsági elnök által jegyzett, a MÚOSZ honlapján olvasható állásfoglalás szerint az ORTT elnöke remélhetőleg intézkedni fog a törvénysértő nyilatkozat megsemmisítéséről.

Az etikai bizottság korábbi állásfoglalását megismételve közölte: léteznek olyan törekvések, hogy törvényesen létező és működő szerveket, szervezeteket használjanak fel a sajtószabadság korlátozására. A bizottság szerint a szóban forgó eset ismételt példa ezekre a veszélyesnek minősített törekvésekre. Az ORTT-hez még nem érkezett meg a MÚOSZ etika bizottságának állásfoglalása, így érdemi nyilatkozatot nem adhat a testület - mondta Vékony Éva, az ORTT szóvivője az MTI-nek.

MTI Itthon

Gyurcsány "vicce" miatt vitázik az MTI és az ORTT

Az MTI fellebbezést nyújt be az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) a Panaszbizottság kedden kézbesített állásfoglalása ellen, amelyben helyt adott a Fidesz-MPSZ-nek a hírügynökséggel szemben benyújtott panaszának.

MTI Média

Az ORTT bizottságot hoz létre a médiatörvény módosítására

Az Országos Rádiós és Televíziós Tanács (ORTT) törvényelőkészítő bizottságot hoz létre a médiatörvény módosítására - közölte a testület elnöke kedden Tihanyban, a Média Hungary 2005 elnevezésű, kétnapos konferencia nyitóelőadásában.

hvg.hu Itthon

Panaszbizottság: Orbán nem Gorcsev Iván

Az ORTT Panaszbizottsága szerint a Nap-kelte műsorvezetője megsértette a médiatörvényt, a Fideszt és az állampolgárok százezreit, amikor kétségeit fejezte ki a Fidesz szimpátiaszavazását illetően.

hvg.hu Itthon

Az ORTT szerint nem aggályos a kebelméret

Az ORTT Panaszbizottsága szerint nem szerencsés a kebelméret, mint nemi jelleg szerinti megkülönböztetés, jogilag azonban nem kifogásolható - áll a TV2 Csaó Darwin! című műsorával kapcsolatos állásfoglalásában.

hvg.hu Itthon

A Panaszbizottság szerint Kudliknak csak a pályája releváns

Az M-RTL Televízió Rt. 2005. április 7-én sugárzott „Házon kívül” c. politikai-közéleti magazin résztvevője Kudlik Júlia volt. Az ORTT Panaszbizottsága szerint a televízió törvényt sértett, mikor a riporter a tévébemondót pártvonzalmáról kérdezte.

hvg.hu Média

RTL Klub: az ORTT PB állásfoglalása sérti a sajtószabadságot

A panaszbizottság hatáskörét túllépve döntött oda nem illő kérdésekben, sértve a sajtószabadságot és a szerkesztői szabadságot – közölte az RTL Klub annak nyomán, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága állásfoglalásában elfogultnak minősített egy Kudlik Júliával készített interjút.

MTI Média

ORTT: törvénysértő az MTV megkésett halálhíre

A médiatörvény több követelményének sem felelt meg a pápa halálhírének késedelmes bejelentésével a Magyar Televízió; az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csütörtöki döntéséről a testület szóvivője tájékoztatta az MTI-t.

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Beszáguldott a kikötőbe a 24 millió dolláros jacht, kicsit átrendezte a többi hajót – videó

Beszáguldott a kikötőbe a 24 millió dolláros jacht, kicsit átrendezte a többi hajót – videó

Újabb 30 000 internetszóró műholdat telepítene az űrbe a SpaceX

Újabb 30 000 internetszóró műholdat telepítene az űrbe a SpaceX

Majdnem ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki tavaly a Miniszterelnökség terven felül

Majdnem ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki tavaly a Miniszterelnökség terven felül