szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Rádiós és Televíziós Tanács (ORTT) törvényelőkészítő bizottságot hoz létre a médiatörvény módosítására - közölte a testület elnöke kedden Tihanyban, a Média Hungary 2005 elnevezésű, kétnapos konferencia nyitóelőadásában.

Alapvető strukturális változtatásokra van szükség a közszolgálat finanszírozását illetően is - tette hozzá Kovács György. Az ORTT elnöke szerint három olyan feladat van, ami miatt a közszolgálati műsorszolgáltatók megérdemelnek minden támogatást: a nívós tartalom-szolgáltatás és a saját gyártású műsorok miatt, továbbá csak tőlük várható el,  hogy a nemzeti kultúra megőrzői és centrumai legyenek.

Az elnök szerint a közfinanszírozást indokolja az is, hogy a közszolgálatiaknak csakis a nézők igényeit kell kiszolgálniuk, míg a kereskedelmi műsorszóróknak a tulajdonosok, a részvényesek érdekeit is szem előtt kell tartaniuk.

Kovács György szerint minél hamarabb meg kell indítani a digitális műsorszolgáltatást. Elmondta, hogy az Európai Unióban ez nem központilag vezérelt, rábízzák a nemzetállamokra, tehát van lehetőség a sajátos arculat kialakítására. Az ORTT elnöke hangsúlyozta azt is, hogy a rendkívül magas jogdíjak miatt alakult ki az az "abszurd helyzet, hogy például a Magyar televízió a magas jogdíjak miatt nem tud a saját archívumából műsorára tűzni a nemzeti kultúra részét képező alkotásokat". Hozzáfűzte: ez nem jó a jogkezelőnek, mert így nem folynak be jogdíjak, nem jó az alkotónak sem, mert nem forog a filmjük, s nem jó a színészeknek sem, hiszen nem kapnak pénzt. Az ORTT elnöke szerint jó esély van arra, hogy az érdekeltek egy asztalhoz ülve előre tudják mozdítani az ügyet, s az sem kizárt, hogy a törvényhozás ebben a kérdésben - akár még a közeljövőben  - előre tud mozdulni. 

Charles Fletcher, az angol BBC közszolgálati televízió tanácsadója a fórumon hangsúlyozta: a közszolgálatnak mentesnek kell lennie a politikai befolyástól. Megjegyezte: "néhány politikus úgy gondolja, hogy a közszolgálati vagy állami  műsorszórás jegyzettömb a nézeteik rögzítésére." Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter szerint a "Gutenberg-galaxis mára az Internet galaxisává, azaz a szabadság  galaxisává alakult át". Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere szerint elérkezett a "digitális  média adventje"; annak "minden reményével, lelkesedésével, s a vajúdás szép fájdalmával".

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint