Jamie Oliver, a britek kedvenc sztárszakácsa szerint a súlyos kulináris ízlésficam már kisgyermekkorban kialakulhat. Az iskolai menzákon feltálalt egészségtelen koszt elleni kampányához Tony Blair most 280 millió fontot ígért.

"Ennél hitványabb ételt még sosem láttam. Ha az ember egy kicsit felmelegíti, szétfolyik, olyan lesz, mint a sár" - összegezte egy általános iskolai menzán szerzett, gyomormérgező tapasztalatait Jamie Oliver, a britek legnépszerűbb mesterszakácsa. A főzőcskéző tévésorozatokból világszerte ismert szakácskönyvbestseller-író mindjárt ki is választott magának egy iskolát London egyik nem túl tehetős negyedében, ahol megpróbálta "lefőzni" a szerinte ehetetlen kosztot kínáló menzát. Dinoszaurusz formájú - csirkének nevezett - húsutánzatból, mosolygó arcot formáló krumpliból gyúrt kotyvalékot eszik naponta öt és fél millió brit gyerek - konstatálta a séf, ám kiderült, a megszokáson ő sem tud egy csapásra változtatni. Hónapokig tanította a menzán dolgozókat, hogyan készítsenek friss alapanyagból ízletes és egészséges ételeket.

A kollégákkal sem könnyen boldogult Oliver, hiszen a gyermekenként napi 37 pennys (mintegy 130 forintos) keretből a legegyszerűbb fagyasztott, konyhakész húsimitációt venni mázsaszám. Ebből lehet a legkevesebb munkával a legolcsóbb ételt előállítani. A gyerekek sem lelkesedtek a sztárszakács újításaiért. Volt, aki ekkor kóstolt először zöldséget. Mint mondták, undorító a szaga és a kinézete is annak, amit Oliver egészséges ételnek mond. A pályáját egy essexi családi kiskocsma konyhájában kezdő, 29 éves fiatalember azonban nem adta fel a próbálkozást: kukoricacsőnek öltözve zöldségbarát nótát énekelt a srácoknak. Amikor ez sem érte el a kellő hatást, kizárólag az erősebb idegzetű felsőbb osztályosoknak konyhatechnikai bemutatót szervezett: egy csirkét kenyérdarabokkal együtt ledarált, az így keletkezett gusztustalan pépet szépen megformázta és kisütötte, hogy lássák a nebulók, mit is ettek eddig nap mint nap.

A gyermekétkeztetés reformjára tett kísérletből persze tévésorozat lett: Jamie iskolaebédje címmel a Channel4 csatorna négy részben örökítette meg, hogyan kell olcsón jót készíteni a hamburgeren, kólán, pizzán és sült krumplin elhízott legifjabb nemzedéknek. Hogy a kisebbek is megtudják, mivel eteti őket az ipar, a "csirkedarálós" élő bemutatót horrorrajzfilmmé kotyvasztották, amelyben F. Rankfurter professzor titkos laboratóriumában készül a mindent bele fasírt. A sztárszakács gyorsan rámutatott, a gyomorforgató produktum nem csupán kitaláció: a Nagy-Britanniában például a Pulyka Twizzler néven forgalmazott "húsdarabok", amelyek az iskolai és a kórházi gyermekétkeztetők kedvencei, emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Tartalmuk mindössze 37 százalékban pulyka, ugyanakkor van benne jócskán szárnyaszsír, dextróz, cukor, só, paradicsom- és hagymapor. Az egésznek a bukéját a hozzákevert antioxidáns, édesítő és tartósító, stabilizátor és színező adja, csaknem valamennyi E-vel kezdődő adalékanyagot felvonultatva.

A lázító szavak, úgy tűnik, jó táptalajra hullottak, a tévésorozatból "Etess engem jobban" szlogennel országos kampány lett. Oliver 271 ezer, az egészségesebb iskolai étkeztetést támogató aláírással ellátott petícióval március végén Tony Blair irodájába is bebocsátást nyert. A miniszterelnök megjegyezte: a séf olyasmit sütött ki, ami a kormány konyháján már tálalásra kész. Ennek igazolására mindjárt elő is rántott a költségvetésből 280 millió fontot, amelyből három éven át fogja a kabinet az iskolai étkeztetést támogatni. Ebből 220 millió font az alapanyagnorma feljavítását szolgálja, hogy az általános iskolákban legalább 50, a középiskolákban 60 penny támogatás jusson egy-egy gyerek ebédjére.

Az állami támogatást úgy kell kiporciózni, hogy teljen belőle a konyhai személyzet továbbképzésére, mivel jószerével a póréhagyma és a cukkini között sem tudnak különbséget tenni - vélekedik a főzősztár. Elkel a tanácsadás a szülőknek és a gyerekeknek is, és jócskán kell költeni a meglévő iskolai konyhák felújítására, sőt újak építésére, hiszen Anglia húsz körzetében egyáltalán nincs megoldva a gyermekétkeztetés. "Ez a segítség már húsz éve is késő lett volna" - kommentálta a kormány döntését a séf. A politikai ellenzék viszont egyszerűen kampányfogásnak minősítette a választások előtt "felszolgált", szociálistámogatás-ízű menüt.

"Változás kell, nem Bayer Zsolt-rendelet" – mi lesz most a Vár mutyiszagú bérlakásaival?

"Változás kell, nem Bayer Zsolt-rendelet" – mi lesz most a Vár mutyiszagú bérlakásaival?

Glázer: Borkainak fontosabb a Fidesz, mint Győr

Glázer: Borkainak fontosabb a Fidesz, mint Győr

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

Tóth József XIII. kerületi győzelménél nem volt nagyobb az országban

Tóth József XIII. kerületi győzelménél nem volt nagyobb az országban

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nyírbátornál

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nyírbátornál