Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Halála után alig több mint kilenc évvel Ferenc pápa szentté avatta II. János Pált, a pápaság történetének első lengyel pápáját. 1978-tól haláláig, 2005-ig, huszonhét évig volt a katolikus egyház feje, így övé az összes eddigi pápa közül a harmadik leghosszabb hivatalban töltött idő. A wadowicei születésű, akkor 58 éves krakkói püspököt, Karol Wojtylát 1978. október 16-án választotta pápának a bíborosok testülete, miután elődje, I. János Pál harminchárom nap hivatalban töltött idő után elhunyt. Vele együtt XXIII. János pápát is szentté avatták a római Szent Péter Bazilikában. Képes összeállításunkban II. János Pál pápa életének pillanataiból válogattunk.

1930-as évek - Krakkó, Lengyelország: az ifjú Karol Wojtyla
©
1978. október 1. - Karol Wojtyla egy délutáni evezés szünetében
©
1978. október 16. - Krakkó, Lengyelország: Karol Josef Wojtyla érsek mise celebrálása közben
©
1978. október 22. - Vatikán: csók a papnak - a pápává választott Karol Wojtyla mint II. János Pál pápa tartotta székfoglaló szentmiséjét.
©
1981. május 13. - Vatikán: testőrök segítenek II. János Pálnak, miután egy merényletkísérlet során négy golyó találta el. a merénylő, Ali Ağca egy török terrorszervezet, a ''Szürke Farkasok'' tagja tettéért életfogytiglani börtönbüntetést kapott. II. János Pál később meglátogatta, majd megbocsájtott neki, 2000-ben pedig az ő kérésére kapott kegyelmet.
©
1986. február 3. - Kalkutta, India: II. János Pál a ''Szeretet Misszionáriusai'' kalkuttai rendházának látogatásán. A találkozót Teréz anya később élete legboldogabb napjának nevezte.
©
1986. november 20. - Szingapúr: köszöntés az eredményjelzőn - a stadionban celebrált szabadtéri mise előtt a helyiek köszöntötték II. János Pált.
©
1987. április 2. - Santiago, Chile: Fredy Ormeño, a fiatalok számára rendezett szabadtéri mise egyik résztvevőjének könnyei II. János Pál mellkasán
©
1987. június 4. - Argentína, Buenos Aires: pápai csók érkezés után
©
1987. szeptember 17. - San Francisco, USA: a négy éves AIDS-beteg Brendan O'Rourke-kal a Dolores bazilikában harminchatodik nemzetközi lelkipásztori látogatásán.
©
1989. április 28. - Antananarivo, Madagaszkár: Krisztus a kereszten - II. János Pál tíznapos afrikai útjának egyik állomásán
©
1992. február 24. - Conakry, Guinea: üdvözlet az egybegyűlteknek az 54. Nemzetközi lelkipásztori látogatáson
©
1995. szeptember 16. - Pretoria, Dél-Afrika: beszélgetés Nelson Mandelával
©
1996. december 19. - Vatikán: találkozás Jasszer Arafat palesztin vezetővel
©
1999. szeptember 19. - Maribor, Szlovénia: II. János Pál pápa Maribor első püspökének, Anton Martin Slomšek boldoggá avatásán
©
2000. március 26. - Jeruzsálem: ima a Siratófalnál
©
2002. március 30. - Róma, Olaszország: ima a kereszt útjának utolsó, tizennegyedik állomásán nagypénteken a római Colosseumban.
©
2003. április 16. - Vatikán: általános audiencia a Szent Péter téren
©
2003. július 19. - Castelgandofo, Olaszország: mise hívek és zarándokok előtt
©
2004. július 5. - Les Combes, Olaszország: II. János Pál pápa érkezése kéthetes nyaralásának helyszínére, a hegyvidéki Val d'Aoste régióba.
©
2005. március 27. - Vatikán: zarándokok a húsvéti misén - II. János Pál pápa az Urbi et Orbi áldás tolmácsolása közben
©
2005. április 2. - Vatikán: hívők imája a Szent Péter téren II. János Pál halála után
©
2005. április 4. - Vatikán: bíborosok, püspökök és papok imája II. János Pál pápa utolsó útja előtt a Szent Péter téren
©
2014. április 7. - Róma, Olszország: Fernando Canini, a római panoptikum igazgatójának utolsó simításai alkotásán
©
2014. április 6. - Krakkó, Lengyelország: II. János Pállal ma is bárki találkozhat
©
2014. április 27. - Vatikán: zarándokok tömege a Szent Péter-bazilika előtti téren XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatási miséje előtt
©

A szavak ereje

,,A kommunizmus 1989-es bukásában és az európai egység létrejöttében mérhető igazán II. János Pál pápa életművének világi jelentősége'' – hangzott el Molnár Imre történész előadásában szerdán, a Magyar Külügyi Intézet ,,II. János Pál pápa öröksége – a Szentszék a nemzetközi kapcsolatokban'' című kerekasztal-beszélgetésén. Mára már vitathatatlan tény, hogy II. János Pál pápaságának óriási szerepe volt a vasfüggöny lehullásában, sőt, később az Európai Unió bővítésében is. Molnár hangsúlyozta: II. János Pál elsősorban lelkipásztor volt és nem politikus, mégis számos szimbolikus mondat, gesztus vagy látogatás fűződik a nevéhez, amelyek, bár akkor és ott is mindenki értette őket, a későbbi történelmi tények ismeretében nyerték el igazán jelentőségüket.

II. János Pál, a szent - teljes cikkünket ide kattintva olvashatja.

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Ez volt Ferenc pápa első éve képekben – Nagyítás-fotógaléria

Felszólalt és kiállt a melegekért, híveivel közvetlen kapcsolatot ápol, megbékélést hirdet más vallásokkal, megreformálná az egyházi hierarchiát, kiáll az elesettekért – néhány tett, amellyel Ferenc pápa a Time magazin szerint 2013-ban az év embere lett.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

700 év után először mondott le pápa - XVI. Benedek pályafutása - Nagyítás-fotógaléria

A Bajorországban 1927. április 16-án Joseph Alois Ratzinger néven született XVI. Benedek fiatalként tagja volt Hitlerjugendnek, majd részt vett a második világháborúban is, a hadseregből azonban dezertált. A háború után lépett be a katolikus szemináriumba, 1951-ben szentelték pappá. Pápává 2005. április 19-én választották, II. János Pál pápa halála után. Pápaként elítélte az egyneműek házasságát, az eutanáziát és az abortuszt, de Twitter-oldalt és email-fiókot nyitott. XVI. Benedek pontifikálása alatt komoly botrányt kavartak a papok elleni, pedofíliával kapcsolatos vádak, valamint a pápa komornyikjának szivárogtatása.

hvg.hu Nagyítás

Ferenc pápa beiktatása: százezer embert áldott meg - Nagyítás-fotógaléria

Kedden délelőtt megkezdődött az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa beiktatása a Szent Péter-bazilika főoltáránál. A tömeg órákkal a szertartás kezdete előtt elindult a térre, a római metró reggel fél hatos üzembe állásakor már rengetegen várták az állomásokon, hogy eljussanak a Szent Péter térhez közeli megállóba.