Miért olyan népszerű Putyin?

Miért olyan népszerű Putyin?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Vlagyimir Putyin elképesztő népszerűsége tíz éve visszatérő témája a híreknek. De miért ilyen népszerű Putyin? Az Oroszország blog ennek járt utána.

Vitathatatlan tény, hogy a Putyin-korszak Oroszországa nagyságrendileg stabilabb Jelcinénél. Mind politikai (elég a JeR - Egységes Oroszország - unalmas egyeduralmára gondolni), mind gazdasági tekintetben. Putyin elnöksége alatt az ország gazdasága mindvégig növekedett, és csak az utóbbi év világgazdasági válsága tudta megtörni a hibátlan tendenciát.

Valójában a gazdasági fellendülésnek azonban nincs akkora szerepe Putyin közkedveltségében, mint gondolnánk. Egyrészről ahhoz, hogy a gazdasági prosperációt felhasználjuk imázsépítő célokra, legalább egy-két éves növekvő statisztikát kell tudnunk felmutatni, azonban Putyin a növekedés kezdetétől fogva sikeres. Másrészről bár a GDP jelentősen nőtt, elég csak egy pillantást vetnünk a rémisztő demográfiai, szegénységi, egészségügyi statisztikákra ahhoz, hogy megértsük. Bár a gazdasági fejlődés bizonyára éreztette hatását a közember életében is, messze nem volt elég jelentős ahhoz, hogy Putyin népszerűségét erre alapozzák. A teljes bejegyzést elolvashatja az Oroszország blogon.

Hozzászólások