szerző:
hvg.hu

A húsz évvel ezelőtt bekövetkezett német változás sokak szerint nagyon nehezen megy, hiszen negyven év tervgazdálkodás után nem megy egyik napról a másikra a volt NDK átalakítása - emlékezik vissza az egykori berlini rádiótudósító a Német egység visszatekintő blogon.

Magyar szemmel nézve a keletnémetek nem élnek rosszul: a volt NDK területén rohamléptekkel terjeszkedik mindaz, amit általában a Nyugat fogalmához sorolunk: az üzletek tele vannak áruval, az utakon a Trabantok helyét az új nyugati kocsik foglalják el, az újságos standokra rá se lehet ismerni, a keletnémetek a Kanári-szigetekre utaznak nyaralni, és így tovább. Amit a felületes szemlélő nem lát, az egyrészt az, hogy a keletnémeteknek ez nem különösebb öröm, ezt ők mintegy járandóságnak tekintik. Mi ugyanolyan németek vagyunk, mint azok odaát – mondják –, ők ugyanúgy elvesztették a háborút, mint mi, mi negyven éven át szenvedtünk önhibánkon kívül, ők meg negyven éven át jól éltek, a legkevesebb tehát, hogy ha már egy ország polgárai lettünk, akkor egyformán is éljünk - olvasható a blogon. A teljes visszaemlékezést elolvashatja a Német egység blogon.
Szegő Iván Miklós Gazdaság

Utolérik-e fejlettségben a csehek a német keleti tartományokat?

Az Európai Unió statisztikái nem mindig tükrözik a tényleges helyzetet - hangzott el csütörtökön Budapesten, az Andrássy Egyetemen, ahol a német egység húsz évéről és az ehhez kapcsolódó kelet-közép-európai folyamatokról tanácskoztak elsősorban német szakértők és politikusok. Így nem szabad Pozsony gazdasági fejlettségét egyetlen mutató alapján Amszterdaméhoz viszonyítani - mondta az egyik hozzászóló, Karl-Heinz Paqué professzor.

MTI Kult

Már németül is olvasható a "lengyel Anne Frank" naplója

Először mutatták be német nyelven a "lengyel Anne Frank", vagyis Rutka Laskier naplóját a lipcsei könyvvásáron. A berlini Aufbau kiadónál megjelent kötet mellett az MDR közép-németországi rádió- és tévéállomás a könyvvásáron a napló hangjátékváltozatát is bemutatta.

hvg.hu Napi merítés

A politikus, aki a Stasi miatt bukott meg

Húsz évvel ezelőtt hatalmas botrányt kavart Németországban a Stasi-ügy, amelybe számos politikus is belebukott. A Német Egység visszatekintő blog szerzője többek között Lothar de Maizière-re, az NDK első és egyben utolsó szabad választáson hivatalát elnyert miniszterelnökére emlékezik vissza.

hvg.hu Napi merítés

"Egyre nagyobb méreteket ölt a devizacsalás"

Húsz évvel ezelőtt az egységesített Németországban a devizacsalás hatalmas méreteket öltött, amelyre a valutaunió adott lehetőséget - emlékezik vissza a Német Egység blog szerzője, egykori berlini rádiótudósító.

Szegő Iván Miklós Tech

Egy furcsa moszkvai tárgyalás és a német egység

Egy amerikai professzor, egy német közvélemény-kutató és egy magyar író-történész elemezte többek között a német egység kérdéseit csütörtökön az Andrássy Egyetemen tartott konferencián. A legérdekesebb talán egy Gorbacsovról szóló dokumentum közlése volt, amiből az 1990-es egyesítés előzményei derülnek ki. Cikkünk végén kronológiát is közlünk az újraegyesítésről.

hvg.hu Napi merítés

Házfoglalók és hajléktalanok lepték el Berlint

Húsz évvel ezelőtt az egyesített Németországban, azon belül is Berlinben hatalmas méreteket öltött a házfoglalók és hajléktalanok kérdése - emlékezik vissza a Német egység blog szerzője, egykori berlini rádiótudósító.

Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Kirúgták a kormánymédia plagizáló újságíróját

Kirúgták a kormánymédia plagizáló újságíróját

Borkai Zsolt veszített az Alkotmánybíróságon

Borkai Zsolt veszített az Alkotmánybíróságon

Újabb fontos statisztika közlését hagyta abba az állam

Újabb fontos statisztika közlését hagyta abba az állam

Felmentették a férfit, akit hajléktalansága miatt ítéltek el

Felmentették a férfit, akit hajléktalansága miatt ítéltek el

Szekszárdon sem nyugszik bele a választási eredménybe a Fidesz

Szekszárdon sem nyugszik bele a választási eredménybe a Fidesz