szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Ítélőtábla szerint is eltitkolható az Operaház átvilágításáról készített jelentés, de az Átlátszó.hu nem adja fel, az Alkotmánybírósághoz fordul.

"Még tavaly nyáron a nemzeti erőforrás minisztertől kértük ki az Operaház átvilágításával összefüggésben a miniszteri biztos által készített jelentést. Az akkori sajtóhírek szerint a jelentés hatszáz oldalon részletezte az egymilliárd forintot meghaladó értékre elkövetett visszaéléseket. A miniszter megtagadta a jelentés kiadását, ezért perre vittük az ügyet. Meggyőződésünk volt, hogy ha egy miniszteri biztos ilyen nagyságrendű, közpénzekkel kapcsolatos visszaélésre bukkan, annak minden részletéről tudnia kell a nyilvánosságnak is" - számol be az előzményekről az Átlátszó.hu.

"Az adatigénylés megtagadása ellen benyújtott keresetünket a Fővárosi Törvényszék elutasította, mivel szerinte az igényelt jelentés egésze nem minősül adatnak. Az első fokú döntés ellen fellebbeztünk, de a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is elutasította keresetünket, igaz némileg kifinomultabb érveléssel. Az ítélőtábla szerint ha a jelentés egy részének van döntés-előkészítő jellege, akkor az egész dokumentáció osztja ezt a minősítést. Megállapította továbbá, hogy az adatkezelőtől nem várható el, hogy leválogassa azon adatokat, amelyek megismerhetőségének egyébként nincs törvényi akadálya" - írják.

"Szerintünk a jogerős másodfokú ítélet jogértelmezése a közérdekű adatok megismeréséhez való jog sérelméhez vezet, ezért alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybíróságtól kérjük, hogy állapítsa meg: a két bírói döntés ellentétes az Alaptörvény VI. cikk (2) bekezdésével, amely elismeri a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot, és semmisítse meg az ítéleteket" - olvasható az oldalon. További részletek itt.

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó