szerző:
hvg.hu

Egy londoni ideggyógyászati intézet kutatói azt állítják: rábukkantak arra a génre, amelynek jelenléte az emberi szervezetben - kedvezőtlen külső környezeti feltételek mellett - növeli az antiszociális viselkedés esélyét. A kutatók szerint felfedezésük lehetővé teheti az erőszakos cselekedetek "megelőző jellegű" gyógyszeres kezelését; bioetikai szakértők azonban óva intenek a génvizsgálatokon alapuló előkriminalizálástól.

A BBC által idézett génkutatók nem tagadják a gazdasági és társadalmi hatások szerepét az antiszociális magatartás kialakulásában, sőt, kijelentik: kutatási eredményeiket csak ezekkel összhangban érdemes kezelni. Az általuk felfedezett gén ugyanis a megfigyelt egyének csaknem egyharmadánál jelen volt, így a kutatók az első körben nem is találtak semmiféle összefüggést a gének és az erőszakos viselkedés között. Amikor azonban vizsgálatukba újabb változóként bevonták a nevelést is, megdöbbentő eredményeket kaptak. Noha a 442 vizsgált személy csupán 12 százalékánál állapították meg, hogy a felfedezett gén jelenléte mellett nevelésük során gyakran bántalmazták őket, e csoport volt felelős a kísérletben megfigyelt erőszakos cselekedetek számának csaknem feléért. A kutatók szerint tehát a génállomány - ha közvetlenül nem is felelős az erőszakért - meghatározza az emberek környezeti tényezőkhöz való viszonyát, a külső hatások iránti érzékenységet. Megfigyeléseik szerint e gén lehet a magyarázata annak is, miért nem lesz minden erőszakos nevelésben részesült emberből bűnöző.
Peter McGuffin professzor szerint a "bűnös gén" felfedezése lehetővé teszi a megelőző segítségnyújtást, akár gyógyszeres kezelés útján is. "Gyógyszerekkel megváltoztathatjuk az agy működését, mint a depresszió kezelésénél már tesszük; így az orvosság csökkentheti a bűnözési hajlamot" - mondta a professzor, akinek elképzeléseit azonban sokan veszedelmesnek tartják. Egy magát Génvédelemnek nevező civil szervezet vezetője szerint gyógyszerek felírásával nem lehet komplex társadalmi problémákat megoldani. Egy ilyen eljárás során a hatóságok olyan emberekről is kimondhatják, hogy bűnözésre hajlamos, aki soha életében nem követett még el egyetlen bűncselekményt sem. "A legnagyobb probléma a gyermekek nevelésében tapasztalható erőszak. Ezt kellene megszüntetni, nem pedig erőszakellenes tablettákkal kísérletezni" – összegezte véleményét az ügyben megszólaló bioetikai szakértő, Stephen Post professzor.
Stabil háttér, ez az, amire vágyunk

Stabil háttér, ez az, amire vágyunk

Újraszabályozná a közösségi médiát Zuckerberg

Újraszabályozná a közösségi médiát Zuckerberg

Farkas Flórián is felbukkant Orbán évértékelőjén

Farkas Flórián is felbukkant Orbán évértékelőjén

Ma 90 éve fedezték fel a bolygót, amit aztán kirúgtak ebből a klubból

Ma 90 éve fedezték fel a bolygót, amit aztán kirúgtak ebből a klubból

Mennyit fogyaszt az új hibrid Suzuki Vitara? Kipróbáltuk

Mennyit fogyaszt az új hibrid Suzuki Vitara? Kipróbáltuk

Orbán Viktor unalmas lett

Orbán Viktor unalmas lett