szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hívő katolikus Klestil osztrák államfő második felesége iránti tapintatból maga kérte a II. János Pállal tervezett találkozó törlését olaszországi programjából. A gesztus ellentmondásos, ha látszatra annyi történt is csak, hogy a transzcendencia és az asszony közötti ősi dilemmát az osztrák államfő a Nő javára döntötte el. Őszentsége csak üljön egyedül a könyvtárában!

Klestil, aki most hetven éves, harminchét évi házasság után - amelyből három gyermek született - vált el Edith nevű feleségétől, mégpedig a külügyminisztérium hivatalnokaként dolgozó Margot Loffler iránti szerelme miatt. Edith 1993-ban jött rá, hogy férjének viszonya van Margottal - ami nyilvánvalónak látszott abból is, hogy a barátnő rendszeresen helyettesítette a First Ladyt az elnök hivatalos útjain. Bécsben kitört a botrány, Klestil ideiglenesen szakított Margottal, de végül a szerelem erősebbnek bizonyult.

Mivel a katolikus egyház csak az első házasságot fogadja el érvényesnek, Klestil második felesége nem mehetett volna be a pápa magánkönyvtárába arra a néhány percre, amíg a Vatikán feje férjét egy beszélgetéssel megtiszteli - adja hírül a Corriera della Sera. Ilyen esetben a feleségnek a küldöttség tagjai közé kell vegyülnie, s a jelek szerint ez Klestil asszonyt sértené. Sértené annak ellenére, hogy férje hívő katolikus, így számára a pápával való találkozó talán több, mint diplomáciai ínyencség. Ausztria első embere azonban félretette hitbéli igényeit, és Margot Loflet javára döntött, majd az esetet - mely felfogható úgy is, hogy a családi békét előbbrevalónak tartotta katolicizmusa hívó szavánál  - úgy adta elő, mintha abban felesége méltósága lett volna a tét.
Radar360: Maszk nélküli utas ütött kalauzt, rendelet alapján helikopterezett Szijjártó

Radar360: Maszk nélküli utas ütött kalauzt, rendelet alapján helikopterezett Szijjártó

Kiszámolták, mennyivel nőhet a rezsiszámla a koronavírus miatt

Kiszámolták, mennyivel nőhet a rezsiszámla a koronavírus miatt

Jamie Oliver új éttermet hoz Budapestre

Jamie Oliver új éttermet hoz Budapestre