szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németország és Franciaország azt javasolja majd az egy hét múlva esedékes koppenhágai EU-csúcson, hogy 2005. július 1-jén kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások Törökországgal.

A Törökországgal való tárgyalás lehetséges időpontja Berlinben vált ismeretessé, egy nappal az után, hogy Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia köztársasági elnök tárgyalt egymással. Először azonban az Európai Bizottságnak jelentést kellene készítenie 2004 közepére a törökországi demokratizálási folyamatról. Amennyiben a jelentés pozitív lenne, Schröder és Chirac elképzelése értelmében 2005. július 1-jét jelölnék meg a csatlakozási tárgyalások kezdési napjaként.
Törökország tagjelölt ugyan, de húzódik a tárgyalások megkezdése. Ankara azt szeretné, ha a Koppenhágában konkrét dátumot tűznének ki. Schröder és külügyminisztere, Fischer az elmúlt hetekben azt hangoztatta, hogy Törökországnak Koppenhágában "világos jelzést" kell kapnia, világosabbat annál, mint amilyet októberben Brüsszelben, az EU állam- és kormányfőitől kapott. Akkor a résztvevők azt rögzítették, hogy Törökország belső reformjai révén közelebb került a belépési tárgyalásokhoz.
Törökország már mintegy három évtizede igyekszik közeledni az EU-hoz, de 1987-ben beadott társulási kérelmét két évvel később a szervezet hosszú időre jegelte. Ankara 1999 decemberében lett hivatalos tagjelölt, ám a tárgyalások még mindig nem kezdődtek el, az EU szerint ugyanis Törökország keveset haladt előre a politikai és gazdasági reformok terén, valamint az emberi jogokat illetően. Ettől függetlenül számos, elsősorban kereskedelmi jellegű együttműködési megállapodást - többek közt vámuniót - kötöttek.

Romániában már 4400 halálos áldozata van a járványnak

Romániában már 4400 halálos áldozata van a járványnak

800 lóerős veszedelmet csinált a Brabus a Mercedes-AMG GT 63S-ből

800 lóerős veszedelmet csinált a Brabus a Mercedes-AMG GT 63S-ből

Kezdünk kifogyni a magyar alkotásokból - de ennél nagyobb baj is van a műkincspiacon

Kezdünk kifogyni a magyar alkotásokból - de ennél nagyobb baj is van a műkincspiacon