szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának nincs olyan egyértelmű hírszerzési adata, amely perdöntően bizonyítaná, hogy Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei - értesült londoni és ENSZ-beli forrásokból a Guardian.

“Ha lenne hírszerzési adat arról, hogy a hivatkozási térképnek megfelelően van fegyvermaradvány, megmondanánk a fegyverzetellenőröknek, és ők azonnal ott teremnének” - közölte egy magát megnevezni nem kívánó forrásból a brit lap.
Irak a hét végén adta át a fegyverkezési programjairól szóló részletes jelentését az ENSZ-nek, amelyben kinyilvánítja, hogy nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, és felszólította az amerikai és a brit kormányt: álljon elő az iraki tömegpusztító fegyverekről birtokában lévő állítólagos bizonyítékaival. Brit kormányforrások hivatalosan továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Iraknak van tömegpusztító fegyvere. Az illetékesek azzal érvelnek, hogy a hírszerzési adatok átadása az ENSZ-fegyverzetellenőreinek, éberségre intené az irakiakat az amerikai hírszerzés tevékenységét illetően és veszélynek tenné ki a hírszerzés titkos forrásait.
Az Irak által átadott jelentésről Tony Blair brit miniszterelnök kedden kijelentette, hogy kormánya nagyon alaposan tanulmányozza azt. A Financial Times brit napilapnak adott interjújában ugyanakkor Blair nem hagyott kétséget egy Irak elleni katonai akció szükségességét illetően, ha Bagdad megsérti a tömegpusztító fegyverei leszerelését követelő 1441. számú ENSZ-határozatot. Blair szerint a háború nem elkerülhetetlen, “ismerve azonban a múltat, naivnak kell lenni ahhoz, hogy ne legyenek kétségek a kötelezettségek teljesítése felől”. (MTI)

Nincs még téliesítve a kiskunhalasi járványkórház

Nincs még téliesítve a kiskunhalasi járványkórház

Az örmények állítják: Törökország lelőtte egy vadászgépüket

Az örmények állítják: Törökország lelőtte egy vadászgépüket

Támadás érte a Színművészeti honlapját

Támadás érte a Színművészeti honlapját