szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit külügyminiszter csütörtökön kijelentette: bár nagy hézagok vannak az iraki fegyverkezési programokról az ENSZ-nek átadott jelentésben, Bagdad "még nem" sértette meg az ENSZ iraki leszerelési határozatát. Szíria eközben bejelentette: képviselői bojkottálják az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iraki fegyverkezésről szóló beszámolóval foglalkozó csütörtöki ülését, miután csak kivonatos formában kapták meg a dokumentumot.

A BBC rádiónak adott interjúban Jack Straw brit külügyminiszter azt is megerősítette, hogy a brit kormány egy újabb ENSZ-határozatot tartana szükségesnek az erő alkalmazásához Irak ellen.  Straw rámutatott: a jelentésben Irak nem számolt el a vegyi hadviselés számos alapanyagával, amelyek az ENSZ-nek korábban átadott nyilatkozataiban szerepeltek. A kérdésre, vajon Irak megsértette-e ezáltal az ENSZ-határozatát, Straw kijelentette: "eddig nem". Egyben hozzátette, a megkezdett brit katonai előkészületek nem jelentik azt, hogy már holnap megkezdődik egy Irak elleni háború.
A brit külügyminiszter azután nyilatkozott a brit közszolgálati rádiónak, hogy szerdán a brit kormány előzetes álláspontját ismertetve az iraki jelentésről "nyilvánvaló hazugságnak" nevezte Bagdad azon állítását, hogy felhagyott a tömegpusztító fegyverek kifejlesztésével. London újólag arra figyelmeztette az iraki kormányt, hogy az 1441. számú ENSZ-határozat teljesítése jelenti az utolsó lehetőséget az iraki tömegpusztító fegyverek békés úton történő leszerelésére.
Eközben Szíria bejelentette, hogy képviselői bojkottálják az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iraki fegyverkezésről szóló beszámolóval foglalkozó csütörtöki ülését, miután csak kivonatos formában kapták meg a dokumentumot. A szíriai ENSZ-képviselet szerdán visszaküldte a világszervezet fegyverzetellenőrző bizottságainak a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban benyújtott iraki nyilatkozat megkurtított, 3500 oldalas változatát, jelezve: ugyanazt a cenzúrázatlan, 12 ezer oldalas szöveget kívánja tanulmányozni, amelyet a Biztonsági Tanács öt állandó tagja kapott.
Mindemellett az Európai Parlament száz képviselője felhívással fordult az Európai Unió kormányaihoz, különösen a Biztonsági Tanács két állandó tagjához, Nagy-Britanniához és Franciaországhoz, hogy akadályozzák meg a háborút Irak ellen. A 626 tagú parlamentben főleg a baloldali csoportok - szocialisták, környezetvédők, vegyes baloldaliak - tagjai írták alá a háborúellenes felhívást. A szöveg sürgeti az ENSZ minden tagállamát, hogy tárgyalásokon hozzanak létre átfogó közel-keleti béketervet, mozdítsák elő a világméretű leszerelést, erősítsék a világszervezet képességét a konfliktusok megelőzésére, illetve nem erőszakos megoldásukra. "Az európai képviselők megértik, hogy a 2001. szeptember 11-i terrorista merényletek után a külső fenyegetéssel szembeni sebezhetőség mozgatja az amerikai politikát, ám a világ legerősebb országa sem szabhatja meg önhatalmúlag a szabályokat, vagy sajátíthatja ki értelmezésüket" - olvasható a nyilatkozatban. (MTI)

Szlovén tévétársaságot vett a TV2 Csoport

Szlovén tévétársaságot vett a TV2 Csoport

Elektromos fogkefét használ? Akkor erről tudjon

Elektromos fogkefét használ? Akkor erről tudjon

Radar360: Trump Bidennel, Orbán a Bizottsággal csörtézett

Radar360: Trump Bidennel, Orbán a Bizottsággal csörtézett