szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke szerint az USA gazdasága kilábalóban van a recesszió-közeli állapotból, ám a jövő évi dinamikus növekedés feltétele, hogy enyhüljön a világpolitikai, főleg a közel-keleti feszültség.

Alan Greenspan csütörtök este a New York-i Gazdasági Klub előtt tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaság lassan maga mögött tudhatja az utóbbi másfél esztendőben tapasztalt problémákat, és a következő esztendőben ismét dinamikus növekedési pályára állhat. Ennek azonban feltétele, hogy enyhüljön a közel-keleti politikai feszültség, és újra fellendüljenek a beruházások. "Bármilyen jelentősebb enyhülés a jelenlegi geopolitikai és más jellegű problémákban azzal járna, hogy a tőkebefektetések és a beruházások fellendülnének, ez pedig maga után húzná a gazdaság növekedését is" - idézte BBC a FED elnökét, aki elemzők szerint ezzel egy Irak elleni háborúra, és további esetleges terrorista akciókra utalt.
A FED az utóbbi másfél évben jelentkező gazdasági visszaesés problémáját úgy próbálta megoldani, hogy 12 alkalommal csökkentette irányadó kamatait. Legutóbb novemberben mérsékelte újabb fél százalékponttal a kamatot, amely így történelmi mélyponton, 1,25 százalékon áll, megkönnyítve ezzel a forráshoz jutást. Greenspan beszédében utalt arra, hogy a kamatcsökkentésekre építő monetáris politika a jelek szerint bevált, ám még túl korai lenne levonni a végső következtetéseket. Az amerikai vállalatok ugyanis még mindig bizonytalannak érzékelik a gazdasági környezetet, így nem bővítik alkalmazottaik számát. Ennek köszönhetően az amerikai munkanélküliségi mutató novemberben 8 éves csúcsot döntött.
Greenspan szerint nem érvényes az a feltevés, hogy az alacsony munkabérekkel dolgozó kínai vállalatok agresszív exportpolitikája deflációs veszéllyel fenyegeti a világot. "Az USA nagyon messze van attól, hogy gazdasága deflációs környezetbe kerüljön" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy amennyiben ennek veszélye fennállna, a FED agresszív monetáris politikával válaszolna a jelenségre.

Megható és erős címlappal emlékezik Ruth Bader Ginsburgre a New Yorker

Megható és erős címlappal emlékezik Ruth Bader Ginsburgre a New Yorker

Jó kis meglepetés érkezhet a Samsung Galaxy S21 belsejében

Jó kis meglepetés érkezhet a Samsung Galaxy S21 belsejében

Eladás közben csaptak le a dílerre a rendőrök - videó

Eladás közben csaptak le a dílerre a rendőrök - videó