szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A baloldali populista venezuelai államfő, Hugo Chávez hatalmának megdöntésére törekvő jobboldali ellenzék bizonyos gazdasági területeken beszünteti az egy hónapja tartó országos általános sztrájkot, amely miatt  megbénult Venezuela olajipara. Az olajiparban változatlanul folytatódik a munkabeszüntetés; a világ ötödik legnagyobb olajexportőre olajbehozatalra szorul, s a sztrájk a nyersolaj árának emelkedését okozta világszerte.

"Számos kis- és középvállalkozás kifogyott pénztartalékaiból, nem tudja tovább finanszírozni a sztrájkot, ezért a jövő héttől kezdve felújítja tevékenységét" - magyarázta az elhatározást Americo Martin, az elnök elleni tiltakozó mozgalom egyik vezetője. Martin hangsúlyozta azonban, hogy a dél-amerikai ország számára kulcsfontosságú olajszektorban folytatódik a sztrájk, s azt is jelezte, hogy az elnök megdöntése céljából a sztrájk mellett más módszereket is alkalmazni fognak a jövőben. Hamarosan polgári engedetlenségi kampányt indítanak, és minden erővel arra összpontosítanak, hogy februárban népszavazást rendezzenek az államfő menesztéséről.
Az olajjövedelmek igazságosabb elosztásának jelszavával hatalomra jutott Chávez többször leszögezte, nem ismerné el törvényesnek a referendumot, és nem mondana le akkor sem, ha azt mégis megtartanák, s a szavazók többsége a távozását kívánná.
A 2000-ben törvényesen, a szavazatok 57 százalékával hat évre megválasztott Chávez ellenfelei - a munkaadók szövetsége, az állami olajipari lobbi és a jobboldali szakszervezetek - szerint a kubai kommunista rendszerrel jó kapcsolatot ápoló elnök gazdaságpolitikája romlásba dönti az országot. (MTI)
Emelkedett a nyersolaj ára

Közel félmillió euróért vásárol neoavantgárd festményeket a jegybank

Közel félmillió euróért vásárol neoavantgárd festményeket a jegybank

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon

Varga és Matolcsy vitájában előbbi áll nyerésre, Magyarország vesztésre

Varga és Matolcsy vitájában előbbi áll nyerésre, Magyarország vesztésre