szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németországban hárommillió közalkalmazott országos sztrájkja fenyeget, miután a közületi munkáltatók elutasították a döntőbíróság kompromisszumos javaslatát a dolgozók bérének emelésére.

A bértárgyalások karácsony előtt kudarcba fulladtak, majd a közös döntőbíróság hétfőre virradóra azt javasolta, hogy a közalkalmazottak kapjanak 2,4 százalékos béremelést idénre, és további 0,6 százalékot 2004. januártól. A munkáltatók eredetileg két részletben 0,9 százalékos, majd 1,2 százalékos béremelést ajánlottak másfél év alatt, és képviselőik hétfő reggel elutasították a döntőbírósági javaslatot.
A két egyezményes döntőbíró, Hans Koschnick volt brémai és Hinrich Lehmann-Grube volt lipcsei polgármester javaslata szerint a megállapodás 18 hónapra szólna. 2002 novemberére és decemberére vonatkozóan egyszeri kifizetésekre kerülne sor: Németország nyugati részében maximum 216 eurót, a volt NDK területén maximum 194,4 eurót juttatnának a dolgozóknak. Ezen felül a volt NDK területén dolgozók bérei 2007-re elérnék a nyugati szintet, a keleti dolgozók pedig befizetésekkel támogatnák a nyugdíj-előtakarékossági rendszert.
A munkáltatók a tavalyi bértárgyalások végén, még az egyeztető szakasz előtt, egy 0,9 százalékos januári és egy 1,2 százalékos novemberi emelésbe hajlandók lettek volna belemenni. Ez utóbbi emelésben azonban egyelőre csak a nyugat-németek részesültek volna, és az ő heti munkaidejüket szerették volna felemelni 38 és fél óráról 39 órára. A közalkalmazottakat képviselő ver.di szakszervezet eredeti követelése 3 százalékos béremelés és az, hogy a kelet-németországi béreket ettől függetlenül emeljék a nyugat-németországi szintre.
Németországban a közalkalmazottak utoljára 1992-ben sztrájkoltak. Akkor a kormányzati intézmények tizenkét napis sztrájk után 5,4 százalékos béremelésbe egyeztek bele, miután a szakszervezet 9,5 százalékot követelt. (MTI)

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert