szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Befejeződött a Volán-dolgozók hétfőn reggel fél öttől fél hétig tartó országos sztrájkja. Három megyében a Közúti Közlekedési Szakszervezet feljelentést tesz a helyi Volán-vezetők ellen, akik a szakszervezet szerint megfenyegették a dolgozókat, hogy elbocsátják őket, ha sztrájkolnak. A szakszervezet és az ÁPV Rt., a busztársaság tulajdonosa legközelebb szerdán ül tárgyalóasztalhoz.

Szombaton a Közúti Közlekedési Szakszervezetnek (KKSZ) nem sikerült megállapodnia a bérfelzárkóztatásról a munkáltatóval, ezért léptek  hétfőn reggel sztrájkba a dolgozók. A Volán dolgozói huszonhat százalékos béremelést követelnek, a busztársaság tulajdonosa, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. utolsó ajánlata azonban csak öt százalékos, 2003. január elsejétől érvényes emelésről szól. Az ÁPV Rt. és a munkáltatók emellett az idén az alapbérbe építendő tavalyi 20 ezer forintos kiegészítő juttatást ajánlották, ami az előző évhez képest további 2 százalékos bruttó béremelést jelentene, illetve 3 százalékkal növelnék az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket. A KKSZ által követelt 26 százalékos emelés 9 milliárd forint többletkiadást jelentene az államnak. Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke korábban jelezte, hogy a sztrájk után érvényét veszti az ÁPV Rt. minden eddigi ajánlata, és az azt követő tárgyaláson az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása lesz mérvadó.
A miunkabeszüntetés rendbontás nélkül zajlott le, a sztrájkban 24 Volán-társaság vett részt. A gyöngyösi pályaudvart rendőrautók vették körbe, amelyeket az Origo információi szerint a Mátra Volán vezetői azért hívtak ki, hogy ráijesszenek a dolgozókra, mondván, a sztrájkot egy előzetes bírósági döntés jogtalannak mondta ki. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2003. január 3-án kelt végzésében nyilvánította jogellenesnek a szakszervezet január 6-ra hirdetett két órás figyelmeztető sztrájkját, mivel a 2002-re vonatkozó bérmegállapodás 2003. január 31-ig hatályos, így a kollektív szerződés alapján a 2003. évi bértárgyalásokat január 31-ig kell befejezni, ezt az időpontot megelőzően pedig a munkavállalók nem sztrájkolhatnak jogszerűen a béremelés érdekében. A KKSZ ugyanakkor bejelentette, hogy megfellebbezik a bíróság első fokon hozott, nem jogerős döntését.
A megbeszélések a munkáltató és a szakszervezet között szerdán folytatódnak. Inokai Géza, KKSZ elnöke bízik abban, hogy a munkáltató "nem erőből tárgyal", hanem belátja, meg kell szüntetni azt a hiányosságot, amit évek óta görget maga előtt a szakma. Míg Nyugat-Európában a közúti közlekedésben dolgozók 20 százalékkal a nemzetgazdasági átlag felett keresnek, addig Magyarországon 25 százalékkal kevesebb a Volán dolgozók keresete az átlagnál - mondta a szakszervezet elnöke, aki szerint a tagság elszánt, és ha eredménytelenül folynak a tárgyalások, akkor készek újabb munkabeszüntetéseket indítani. A szakszervezet továbbra is többlépcsős, a nemzetgazdasági átlaghoz történő bérfelzárkóztatást követel a Volán-társaságok dolgozói részére. (MTI)

Szélsőjobboldali aktivisták akcióztak a Színművészetinél

Szélsőjobboldali aktivisták akcióztak a Színművészetinél

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat