szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ünnepélyes keretek között beiktatták tisztségébe Erdő Pétert, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye tavaly decemberben kinevezett új érsekét, Magyarország prímását szombaton, az esztergomi bazilikában.

Az eseményen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Medgyessy Péter miniszterelnök, valamint Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor volt kormányfő is. Az ünnepséget megelőzően az esztergom-budapesti érsek Paskai László bíboros jelenlétében, a zsúfolásig megtelt bazilika kriptájában térdre ereszkedve imádkozott, majd koszorút helyezett el elhunyt elődei közül Serédi Jusztinián, Lékai László és Mindszenty József síremlékénél. Ezt követően a Bakócz-kápolnában miseruhát öltött és megkapta pásztorbotját. A beiktatás során Karl-Josef Rauber érsek, apostoli nuncius olvasta fel II. János Pál pápa Erdő Péternek szóló, latin nyelvű kinevezési okmányát, majd utolsó mondatában magyar nyelven köszöntötte az új érseket, Magyarország prímását. A bullát a felolvasást követően bemutatták a Tanácsosok Testületének, az új érsek egyházjogi szempontból e pillanatban vette birtokba főpásztori hivatalát.
A beiktatást követően Erdő Péter az egyházmegye papságával és a Tanácsosok Testületével közösen mutatott be szentmisét, amelynek keretében a papság megújította új főpásztora előtt a tisztelet és az engedelmesség fogadalmát. Az érsek beszédében utalt arra, hogy a katolikus egyházfő "visszavonhatatlanul elkötelezte magát az ökumenizmus mellett", és - mint mondta - maga is e szellemben kívánja végezni szolgálatát. Erdő Péter szólt arról is, hogy az Európai Unió bővítésének és az európai öntudat erősödésének folyamata egyben az egyes népek és régiók önbecsülését és egymás iránti tiszteletét is képes erősíteni. „Egyre jobban átérezzük, hogy nem egymás ellenében, hanem egymást kiegészítve kell közös hazánkat építenünk” - tette hozzá. Megfogalmazása szerint "a keresztény örökség nélküli Európának a szíve hiányozna".
Az eseményen bejelentették: Erdő Péter érsek február 2-án a budapesti Szent István-bazilikában mutat be szentmisét, amelynek keretében a fővárosi hívekkel találkozik. (MTI)
Szemle: Új prímások az Anglikán és a Magyar Katolikus Egyház élén

Közel negyven koronavírusos van a szegedi börtönben

Közel negyven koronavírusos van a szegedi börtönben

Ötmilliárdot ad budapesti földutak aszfaltozására a kormány

Ötmilliárdot ad budapesti földutak aszfaltozására a kormány

UNICEF: Egy nemzedék veszhet el Dél- és Kelet-Afrikában a koronavírus miatt

UNICEF: Egy nemzedék veszhet el Dél- és Kelet-Afrikában a koronavírus miatt