szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államok párbeszédet kíván folytatni Észak-Koreával a nemzetközi közösségnek a koreai nukleáris program leállítására vonatkozó követeléséről - jelentette ki hétfőn Szöulban James Kelly amerikai külügyi államtitkár-helyettes.

„Beszélni szándékozunk Észak-Koreával a nemzetközi közösségnek adandó koreai válaszról, elsősorban az atomfegyverek felszámolásáról, és elemzéseket fogunk folytatni a phenjani tisztségviselőkkel az említett célok leghatékonyabban eléréséről" - mondta újságíróknak az amerikai küldött. Kelly szerint elképzelhető, hogy az atomvita megoldását követően az Észak-Koreába irányuló kőolajszállítás felújítására is találnak lehetőséget. 
Az észak-koreai atomvita megoldására tett diplomáciai erőfeszítések jegyében vasárnap Dél-Koreába érkezett James Kelly amerikai külügyi államtitkár-helyettes hétfőn reggel egy órán át tartó megbeszélést folytatott Ro Mo Hjun megválasztott  dél-koreai elnökkel. A Reuters hírügynökség hangsúlyozta: az Egyesült Államok képviselője "beszélgetést" említett, de kerülte a felek közötti hivatalos elismerést feltételező "tárgyalás" kifejezést. Az Egyesült Államok és szövetségesei fokozott erőfeszítéseket tesznek az észak-koreai atomprogram körüli vita diplomáciai megoldására. Kelly ennek jegyében Dél-Korea után Kínában, Szingapúrban, Indonéziában és Japánban folytatja majd térségbeli látogatását.
Közben Észak-Korea vasárnap tagadta, hogy az Egyesült Államok bármely képviselője előtt valaha is beismerte volna titkos atomfegyver-programjának létezését. "Csupán az Egyesült Államok koholmánya az az állítás, miszerint beismertük volna, hogy atomfegyvereket fejlesztünk ki" - írta hírmagyarázatában a Rodong Szinmun című észak-koreai napilap. Ha a nemzetközi közösség az atomvitában büntetőszankciókhoz folyamodik, akkor Észak-Korea "még határozottabb önvédelmi intézkedéseket léptet életbe" - olvasható a kommentárban.
Az amerikai kormány októberben jelentette be, hogy James Kelly távol-keleti és csendes-óceáni ügyekkel foglalkozó külügyi államtitkár-helyettese észak-koreai látogatása idején Phenjan bevallotta neki, hogy atomfegyver-gyártási programmal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy megszegte az Egyesült Államokkal 1994-ben kötött megállapodását. Washington válaszként leállította az akkor vállalt olajszállításait. Phenjan pénteken bejelentette kilépését az atomsorompó-szerződésből, majd vasárnap felszólította Dél-Koreát, hogy vele vállvetve harcoljon az Egyesült Államok ellen. Elemzők szerint Phenjan ki akarja használni a Dél-Koreában tapasztalható növekvő Amerika-ellenes hangulatot, és éket akar verni Szöul és Washington közé. (MTI)

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Győr, a győztesek nélküli város

Győr, a győztesek nélküli város

A "halálból" visszatért korallokat fedeztek fel, a kis polipok kifejlesztettek egy túlélési stratégiát

A "halálból" visszatért korallokat fedeztek fel, a kis polipok kifejlesztettek egy túlélési stratégiát

Jól indul: sokan szavaztak reggel 7-ig

Jól indul: sokan szavaztak reggel 7-ig

Komoly a választók szavazókedve

Komoly a választók szavazókedve