szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A forint hétfőn 15 óra után túllépett a plusz-mínusz 15 százalékos árfolyamsáv erős szélén. A devizapiaci kereskedők információi szerint a 234,69 forintos sávszéli euróárral szemben 234,65 forinton adtak el 1-2 millió eurót. Az MNB egyelőre tagadja, hogy beavatkozott volna a forint védelmében.

A jelenség oka az, hogy a jegybank vásárlási kötelezettsége naponta csak 15 óráig áll fenn, ezért volt lehetséges, hogy 15 óra után a forint kilépjen a sávból. A jegybank szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem avatkozott be hétfőn a piacon. Az MNB-nek elméletileg automatikusan interveniálnia kell a devizapiacon, ha a forint eléri az összesen 30 százalékos árfolyamsáv valamelyik szélét: az erős oldalon forintot kell eladnia euró vásárlása ellenében, a gyenge oldalon pedig forintot kell vásárolnia.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Módosítják a forint árfolyamsávját?
A forintpiacon a mai napon a kamatok a hosszabb lejáratokon 5-15 bázisponttal emelkedtek az elmaradt jegybanki kamatcsökkentés miatt. A piacot meglepte az elmaradt jegybanki kamatcsökkentés - mondták a dealerek -, hiszen egy 50 bázispontos jegybanki alapkamat-leszállítás már beépült az árakba.
Az euróval hétfő délelőtt 235,00 forint felett kereskedtek, a kamatdöntés után  234,70/75 forintig csökkent az euró ára, ami alig néhány fillérrel volt magasabban 234,69 forintos sávszélnél. A kereskedők szerint nem a jegybank euróvásárlása tartotta a sávon belül a forintot a hivatalos kereskedési időben, a 15 óra után a sávszéli értéknél olcsóbban végrehajtott euróeladás szerepe pedig a piac tesztelése volt csupán, de kedden minden bizonnyal szükség lesz jegybanki beavatkozásra is.
A piacon továbbra is biztosra veszik, hogy a jegybanknak lépnie kell, csupán az időzítésben bizonytalanok. Elemzők leginkább arra számítanak, hogy az MNB radikális kamatcsökkentésekkel mérsékli a forintra neheződő nyomást, ám egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy a jegybank áthelyezi a forint árfolyamsávját, azaz felértékeli a középárfolyamot. (MTI)

Az olasz kormány engedélyezte, hogy ezer néző előtt játsszák a Serie A meccseit

Az olasz kormány engedélyezte, hogy ezer néző előtt játsszák a Serie A meccseit

Direkt36: Hiába a nemzetközi nyomozás, magyar bankja mögött bújt el egy gyanús offshore cég

Direkt36: Hiába a nemzetközi nyomozás, magyar bankja mögött bújt el egy gyanús offshore cég

Kétezer felett a napi megbetegedések száma Csehországban

Kétezer felett a napi megbetegedések száma Csehországban