szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ikarus Trade Kereskedelmi Kft., az Iveco SpA. és a Rába Rt. lett a Magyar Honvédség beszállítója az elkövetkező 15 évre. A tender győzteseitől a következő 15 évben 8-10 ezer járművet vásárol a Magyar Honvédség, várhatóan 230-250 milliárd forint értékben.

Az Ikarus Trade az autóbuszok, az Iveco SpA. az összkerék hajtású közúti gépjárművek, a Rába pedig a terepjárók kategóriájában lett a Magyar Honvédség beszállítója - közölte Bese Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Beruházási Hivatalának főigazgatója.  A vállalatokkal keretszerződést kötnek, amely lehetőséget biztosít a Magyar Honvédség számára, hogy a mindenkori legkorszerűbb járműveket vásárolhassa meg. A nyertes cégekkel 170 százalékos ellentételezésről köt megállapodást a gazdasági minisztérium.
A szaktárca a következő két évben 3,6-3,6 milliárd forintot tervez gépjárműbeszerzésre költeni, várhatóan 400 járművet vásárolnak, amelyek közül az elsők már októberben hadrendbe állhatnak. A katonai terepjárók kategóriájában egyebek között a 30 éves UAZ-okat és a Kamazokat cserélik le. Vélhetően terepjárókból kell a legtöbb, majd a közúti gépjárművek és a buszok következnek, ez utóbbiakból 500-1000 darabot terveznek vásárolni.  Az összesen 8-10 ezer gépjármű a hadsereg teljes járműparkjának 60-65 százalékát teszi majd ki.
Bese szerint a beszerzésekben érvényesülni fog a "családelvűség", hiszen a nyertes három cég már korábban is szoros együttműködésben volt egymással: az Ikarus-buszokhoz az Iveco szállítja a motorokat, a Rába pedig az alvázat. Becslések szerint a 8.-10. év környékén lesz a tárcának lehetősége a legnagyobb mennyiségű beszerzésre, akkor állítják majd a legtöbb gépjárművet hadrendbe.
A közzététel nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásra novemberben azt a 15 járműgyártó céget hívták meg, amelyek indultak a nyáron eredménytelennek nyilvánított gépjárműtenderen. Közülük hat cég vásárolta meg a dokumentációkat, végül öten nyújtottak be ajánlatot. Az öt cég közül az Ikarus Holding Rt. és a Renault-Ikarus Főnix Kft. közös ajánlatát érvénytelennek nyilvánították, mert azok formailag hibásak voltak. Az MTI információja szerint a két vállalat bírósághoz fordul. (MTI)
Kunhalmi Ágnesnek balesete volt a Kossuth téren

Kunhalmi Ágnesnek balesete volt a Kossuth téren

25 gyereket mérgezett meg egy kínai óvónő, halálra ítélték

25 gyereket mérgezett meg egy kínai óvónő, halálra ítélték

Szeretettel Brüsszelből: Nem viszik el a balhét, "sztrájkolnak" a járványügyi szakértők

Szeretettel Brüsszelből: Nem viszik el a balhét, "sztrájkolnak" a járványügyi szakértők