szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New York Times értesülése szerint a kilencvenes évek elején az orosz titkosszolgálat különleges, plutóniumot érzékelő eszközök észak-koreai telepítésével segített az amerikai CIA-nak annak eldöntésében, hogy Észak-Korea abbahagyta-e a nukleáris fegyverkezési programját. Oroszország ma közvetítő szerepet játszik: Kim Dzsong Il észak-koreai vezető hétfőn fogadta Putyin elnök különmegbízottját, aki az atomválságra vonatkozó rendezési tervet vitt magával Moszkvából az észak-koreai fővárosba.

Mivel az Amerikai Egyesült Államok nem ápolt semmilyen diplomácia kapcsolatot Észak-Koreával, az amerikai hírszerzés (CIA) az orosz titkosszolgálat segítségét vette igénybe a kilencvenes évek elején annak érdekében, hogy figyelemmel kísérhessék a feltételezett észak-koreai nukleáris fegyverkezési program fejleményeit - adta hírül hétfői számában a New York Times. A lap szerint az együttműködés keretében az orosz fél nukleáris anyagok jelenlétét érzékelő szenzorokat szerelt fel az észak-koreai fővárosban található orosz nagykövetség közelében, majd az így szerzett információkat megosztották a CIA-val. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a koreaiak által használt plutóniumon alapuló technológia során olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, amelyeket kis mennyiségben, nagy távolságból is érzékelni lehet. A jongbjoni atomerőmű Phenjantól mindössze 100 kilométerre található, az USA gyanúja szerint az innen származó plutóniumot használja fel Észak-Korea a feltételezett nukleáris fegyverkezési programjához. A New York Times értesülései szerint az orosz-amerikai együttműködés a kilencvenes évek közepén abbamaradt.
Oroszország azon kívül, hogy a Szovjetunió összeomlása után is igyekezett ápolni a kapcsolatokat Észak-Koreával, jelenleg is aktív szerepet vállal a kelet-ázsiai kommunista állam nukleáris programja miatt októberben kialakult észak-koreai-amerikai feszültség megoldásában. Phenjanban Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes, Putyin elnök különmegbízottja hétfőn annak az orosz tervnek alapján kezdett tárgyalásokba Kim Dzsong Illel, amelynek gerince az az elképzelés, hogy Észak-Korea lemondana atomfegyverek kifejlesztéséről és birtoklásáról, cserébe pedig biztonsági garanciákat és gazdasági segélyeket kapna.

80 méteres mélység, -50 Celsius-fok: megmentik az olvadástól a "klíma archívumát"

80 méteres mélység, -50 Celsius-fok: megmentik az olvadástól a "klíma archívumát"

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra