szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valóságos tragédia zajlik Afrika déli részén az éhínség és az AIDS-járvány miatt - hívták fel a világ figyelmét a legfőbb nemzetközi humanitárius szervezetek. Az éhínség Afrika déli részének hat országában 15,4 millió embert veszélyeztet.

A szervezetek - az ENSZ Világélelmezési Alapja, a világszervezet Fejlesztési Programja, az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet, az UNICEF, a Menekültügyi Főbiztosság, az Egészségügyi Világszervezet, valamint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - kedden Genfben kiadott nyilatkozatukban sürgős beavatkozásra, gyors pénzsegélyre szólították fel a nemzetközi közösséget. "Most mindenki más régiókra figyel, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az egyik legjelentősebb humanitárius válság éppen a szemeink előtt zajlik: nap mint nap emberek halnak meg csendben az éhségtől, vagy az AIDS-től" - szögezték le a felhívásban.
Lesotho, Malawi, Mozambik, Szváziföld, Zambia, Zimbabwe segélykérelmei 611 millió dollárra rúgnak, de a nemzetközi adományozók eddig csak 352 millió dollárt adtak. "Nagyszabású pénzsegély és az érintett országok fokozott erőfeszítései nélkül az Afrika déli részén élő 60 millió ember jövőbeni esélyei nem sok reményre adnak okot" - szögezték le a nemzetközi szervezetek, amelyek szerint csak az AIDS miatt a térség felnőtt lakosságának 20 százalékára vár halál, s ha nem tesznek valamit az érintettek, ez a szám az egészségügyi ellátás széthullása és az élelemhiány miatt nőni fog.
Korábbi jelentések szerint a kontinens másik részén, Etiópiában a szárazság miatt 15 millió, Eritreában 2,3 millió, a velük határos Szudánban pedig 1,9 millió embert fenyeget az éhhalál az új évben, ha nem érkezik sürgősen segítség. Hasonló méretű élelmiszerhiány az 1984-es katasztrófa idején sem volt, amikor egymillió ember esett az éhínség áldozatául. (MTI)
Szemle: Éhezés
Szemle: Segíteni az éhezőkön - konkrétan hogyan? 

Intézetből szökött lányokat futtatak, vádat emeltek ellenük

Intézetből szökött lányokat futtatak, vádat emeltek ellenük

Emlékeznek Shrek hagymájára? – Nagy Gábor a hvg360 első évéről

Emlékeznek Shrek hagymájára? – Nagy Gábor a hvg360 első évéről

Egy fiatal pár halt meg a zalai balesetben

Egy fiatal pár halt meg a zalai balesetben