szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gripen vadászrepülőgépek módosított bérleti szerződésének aláírására hatalmazta fel a honvédelmi minisztert a kormány hétfői ülésén: a repülőgépek 2006-tól érkeznek Magyarországra, az eredeti szerződés végösszegéhez képest 30 milliárd forinttal kerül majd többe a 14 modernebb vadászrepülőgép. A repülőgépek bérleti díjának fizetéséhez kedvező kamatozású hitelt nyújt Svédország. 

2003 és 2006 között évenként 9,5 milliárd forintot, 2007-ben 11,9 milliárdot, 2008 és 2014 között 16,6 milliárdot fizet Magyarország, míg az utolsó részlet 2015-ben 35,6 milliárd forint lesz. A modernebb gépek teljes NATO-együttműködési képességgel rendelkeznek, levegőben utántölthetőek, nagy pontosságú, úgynevezett precíziós fegyvereket hordozhatnak és korábbinál hosszabb élettartamúak - áll a Juhász Ferenc honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján kiosztott tájékoztató anyagban.
A repülőgépek fegyverzetéről még folynak a tárgyalások az Egyesült Államokkal, az eszközök 26 milliárd forintba kerülnek majd. Juhász Ferenc közölte, kezdeményezik a légierő fejlesztéséről szóló 2001-es országgyűlési határozat szövegének módosítását, hogy szerepeljen benne: a bérleti időszak lejárta után a kormány megvásárolhatja a repülőgépeket; a végleges szerződést a határozat elfogadása után írják alá. Az előző kormány által megkötött szerződésben szereplő repülőgépek modernebb változatát, illetve a logisztikát összesen 210 milliárd forintért bérlik.  A bérleti időszak lejárta után a repülőgépekért már nem kell fizetni, azonban a működésükhöz szükséges különböző földi berendezésekért igen.
Kiemelt ellentételezési megállapodást írt alá hétfőn Budapesten Kjell Möller, a Grippen International igazgatóhelyettese és Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára - áll a svéd SAAB és az egyesült királyságbeli BAE-Systems 100 százalékos közös tulajdonában lévő Gripen International hétfőn esti közleményében. A megállapodás összhangban van azzal, hogy Magyarország és Svédország között létrejött a korszerűbb Gripen vadászrepülők bérlésére és vásárlására vonatkozó megállapodás, amely szerint Magyarország 12 darab együléses és 2 darab kétüléses svéd vadászgépet bérel. Korábban Juhász Ferenc honvédelmi miniszter közölte: a Gripenek bérleti szerződésének ellentételezését is módosítják, a vételárhoz képest 110 százalékos lesz. Az ellentételezési célok közé egyebek között út-, vasút-, repülőtér-, illetve szállodaépítés és különböző haditechnikai befektetések kerültek be. Kibővül a kiemelt exporttermékek listája is. Az ellentételezés időtartama 9 évről 14 évre bővült, a program végrehajtásának időtartama alatt 13-15 ezer munkahely jöhet létre. (MTI)

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Kétezer felett a napi megbetegedések száma Csehországban

Kétezer felett a napi megbetegedések száma Csehországban

Közel háromezer új fertőzött van Ukrajnában

Közel háromezer új fertőzött van Ukrajnában