szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját közössége mozdította el kedden a legnagyobb brit mecsetet működtető alapítvány éléről azt az imámot, aki már jó ideje a brit terrorelhárító hatóságok célkeresztjében van. Abu Hamza azzal vált végképp kegyvesztetté hívei körében is, hogy isteni jótéteménynek nevezte az amerikai Columbia űrhajó pusztulását.

Abu Hamza az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének vallási elöljárója volt, de gyújtó hatású, politikai tartalmú prédikációi miatt a mecsetet fenntartó iszlám alapítvány már korábban is többször elhallgattatással fenyegette meg. A végső döntést a vezetőség azután hozta meg, hogy Abu Hamza előző nap kijelentette: a Columbia személyzetét Allah sújtotta halálbüntetéssel, mert a fedélzeten "amerikaiak, valamint egy hindu és egy zsidó volt", és "épp ez az a hármas", amelyik a legnagyobb veszélyt jelenti a hitre. Az imám különös jelentőséget tulajdonított annak is, hogy Ilan Ramon, az izraeli űrhajós - legalábbis szerinte - "éppen egy Palestine nevű texasi település felett halt meg".
A Finsbury Park-i mecset legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor két hete a Scotland Yard különleges egységei megrohamozták a létesítményt, ahol különféle fegyverek és bénítógáz-palackok mellett meg nem erősített hírek szerint vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek hatása elleni védőruházatokat is találtak. Az akcióban hét embert - hat észak-afrikait és egy kelet-európait, hírek szerint egy albánt - őrizetbe vettek.
Sajtóértesülések szerint a mecset közösségének tagja volt egykor több öngyilkos merénylőjelölt is, köztük Richard Reid, aki 2001 decemberében a cipőjébe rejtett robbanóanyaggal próbált elpusztítani egy Amerikába tartó repülőgépet, és Zacarias Moussaoui, aki az FBI szerint a 2001. szeptember 11-ei merényletsorozat huszadik részvevője lett volna.
A mecsetet annak a felderítő hadjáratnak a keretében kutatták át, amelyet a január elején Londonban a halálos mérget, ricint gyártó személyek leleplezése után indítottak a brit terrorelhárító hatóságok. A Scotland Yard attól tart, lehetnek még az országban olyan laboratóriumok, amelyekben a rendkívül mérgező vegyületet gyártják. (MTI)
Sokasodnak a vádak a NASA ellen a Columbia tragédiája miatt

A britek beelőznek: ott már este tízkor zárniuk kell a kocsmáknak és éttermeknek

A britek beelőznek: ott már este tízkor zárniuk kell a kocsmáknak és éttermeknek

Az egész felső tagozat nem léphet be egy orosházi iskolába koronavírus-fertőzés miatt

Az egész felső tagozat nem léphet be egy orosházi iskolába koronavírus-fertőzés miatt

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok