szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ország nagy részén havazott az éjszaka során, ám reggelre a Dunántúlon már megszűnt a hóesés. Az ország keleti részein több út járhatatlan. Budapesten reggel ismét elkezdődött a havazás, a főútvanalak járhatóak, a mellékutak azonban még mindig síkosak. A BKV járművei közlekednek, a vasútközlekedésben komoly késésekre kell számítani. A következő napokban további havazás várható. 

Az ország északkeleti részén, a Duna-Tisza-közén, a Tiszántúlon, továbbá az M7-es balatonvilágosi szakaszán, valamint Tatabánya és Ajka környékén is havazott szerdán reggel, ám a Dunántúl nagy részén már megszűnt a havazás. Az éjszaka során az ország nyugati, déli területein 3-10, az északkeleti országrészben 15-35 centiméternyi hó hullott. A főutak nagy része havas, Baranya megyében vizes. A mellékutakat mindenhol vastag hóréteg borítja. Feltámadt a szél az északi országrészben, így ezeken a területeken hóátfúvásokra kell számítani. A viharos erejű szél hófúvásokat okozott Veszprém, Vas és Zala megyében is. Ezekben a térségekben a mellékutak általában már csak egy nyomon járhatók. A havazás miatt a letenyei közúti határátkelőhelyen átmenetileg leállították a kilépésre váró kamionforgalmat.
Heves megye déli részén nyolc útszakasz járhatatlanná vált szerda reggelre, az immár 28 órája tartó havazás, az erős szél és a mindezek nyomán kialakuló hóátfúvások miatt. A járhatatlan útszakaszokon több kilométer hosszúságban 50-60 centiméter magas hóátfúvások alakultak ki, ezért az utak mentén fekvő települések csak négykerék-meghajtású teherautókkal, illetve terepjárókkal közelíthetők meg. Az intenzív havazás és a hófúvások miatt egyre több út válik járhatatlanná Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, elsősorban a megye déli, délkeleti részén, hótól elzárt település azonban egyelőre nincs.
   
A fővárosban a hajnali órákban ismét elkezdődött a havazás, így újabb erőket vetettek be a hóeltakarításra; éjszaka 1760 hómunkás és 110 munkagép dolgozott. Reggel újabb hómunkásokat vettek fel, és a közterület-fenntartó vállalat szakemberei azzal számolnak, hogy a délutáni műszakban is sok száz hómunkásra lesz szükség. A BKV valamennyi járata elindult reggel, a vállalat sűrítette metrójáratait.
A MÁV vonalain a folyamatos váltótisztítás ellenére a megújuló havazás miatt újra és újra használhatatlanná válnak a váltók, s ez sok helyen késést okoz. Általában 15-20 perces késésre kell számítani, ám a Debrecenből induló fővárosi postavonat például több mint 100 perccel lépte túl a menetidőt. Hasonlóképpen meghosszabbodik a vonatpótló járatok menetideje is is.
A meteorológiai előrejelzések szerint napközben további havazás várható, sok helyen hófúvás is kialakulhat, ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy aki teheti, szerdán se induljon el személygépkocsival. (MTI)
Hóesésben ingyenes fővárosi tömegközlekedést akar a Fidesz
Harminc centiméteres hó várható

Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Mutatjuk, milyen maszkokat NEM kell hordani a koronavírus-járvány idején

Mutatjuk, milyen maszkokat NEM kell hordani a koronavírus-járvány idején

Levelet kapott az Apple, a Facebook és a YouTube, hogy hagyják végre békén a gyerekeket

Levelet kapott az Apple, a Facebook és a YouTube, hogy hagyják végre békén a gyerekeket