szerző:
hvg.hu

Egy magas rangú észak-koreai külügyi vezető szerint országa képes csapást mérni a világon bárhol lévő amerikai katonai célpontokra egy ellene végrehajtott provokáció esetén. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) előzőleg arról döntött, hogy az Észak-Korea atomporgramjának felújítása miatti konfliktus kezelésébe bevonja az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT). Japán csütörtökön bejelentette: megelőző csapást mér Észak-Koreára, ha bebizonyosodik, a kommunista ország bevetené nagy hatótávolságú rakétáit.

Ri Kvang Hjok az AFP-nek csütörtökön Phenjanban adott interjúban Észak-Korea önvédelemhez való jogára hivatkozott. "Csapásmérő erőinknek nincsenek korlátai" - mondta. Egyúttal követelte, hogy az Egyesült Államokban is végezzen vizsgálatot a BT, miután a NAÜ a testülethez fordult amiatt, hogy - a NAÜ szerint - Észak-Korea  megsérti az atomsorompó-egyezményt. Arra a kérdésre, hogy Észak-Korea rendelkezik-e olyan rakétákkal, amelyek képesek elérni Washingtont, Ri annyit mondott: "Vannak hosszú hatótávolságú rakétáink, és képesek vagyunk nagyon messzire lesújtani ellenségeinkre." A külügyi vezető figyelmeztetett arra, hogy háború esetén a Koreai-félszigettel szomszédos országok elkerülhetetlenül belekeverednének a konfliktusba.

A NAÜ az észak-koreai atomprogram felújítása körüli konfliktusba bevonja az ENSZ BT-t -  erről a bécsi székhelyű szervezet kormányzó tanácsa szerdai sürgősségi ülésén döntött. A 35 tagú testületben 33 szavazat támogatta Mohamed el Baradei főigazgató előterjesztését, Oroszország és Kuba tartózkodott. 
Észak-Korea 1994-ben egyezményben vállalta, hogy letesz nukleáris fegyverprogramjáról. A kormány azonban ennek ellenére folytatta atomprogramját, mire az Egyesült Államok leállította az egyezményben vállalt fűtőolaj-szállításait. Ezután Phenjan az energiaválságra hivatkozva leszerelte a NAÜ ottani atomerőműben elhelyezett megfigyelő berendezéseit, decemberben kiutasította a NAÜ ellenőreit, bejelentette, hogy kilép a nemzetközi atomsorompó-egyezményből, majd újraindította korábban lepecsételt reaktorát.
A BT-nek lehetősége van arra, hogy Észak-Korea elleni lépésekről, például gazdasági szankciókról döntsön, noha Phenjan ismételten hangsúlyozta, hogy az ENSZ esetleges szankcióit "hadüzenetnek" tekintené. Korábbi jelzésekből azonban úgy tűnik, hogy a NAÜ nem a szankciókat, hanem a diplomáciai úton való megoldás keresését részesítené előnyben.

Japán megelőző katonai csapást mér Észak-Koreára, ha megbizonyosodik arról, hogy Phenjan kész nagy hatótávolságú rakétákkal támadni - jelentette ki csütörtökön Isiba Sigeru japán nemzetvédelmi miniszter. "Akkor már túl késő lenne, ha egy rakéta elindulna Japán felé" - mondta a politikus a Reutersnek adott interjúban. Hozzátette, hogy országa csakis önvédelemből cselekedne, de már egy rakéta feltöltését is katonai támadás kezdetének minősítené, ha a rakétát Japánra irányoznák. Japán II. világháború utáni alkotmánya tiltja a háborút mint a nemzetközi viták rendezésének eszközét, és ezt úgy értelmezik, hogy a szigetország hadsereg csupán "önvédelmi erő".
Isiba, aki szeptemberben vette át a nemzetvédelmi tárcát, elmondta továbbá, hogy kormánya szorgalmazza a parlamentben egy "válságtörvény" elfogadását, amely szélesítené a hadsereg mozgásterét egy Japán elleni közvetlen támadás esetén, és bizonyos körülmények között korlátozhatná az állampolgárok jogait. Ez utóbbi érzékenyen érintheti a japán közvéleményt, amelynek emlékezetében még él a II. világháború és az azt megelőző korszak, amikor felfüggesztették a polgári jogokat az országban - emlékeztet a brit hírügynökség. (MTI)

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra