szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön a Portocom számítástechnikai részvénytársaság vezetőit egymilliárd forint értékű számítástechnikai alkatrész csempészetének alapos gyanúja miatt. A magyar tulajdonosok kezében lévő Portocom hordozható számítógépek összeszerelésével és értékesítésével foglalkozik. A cég vezetői szerint a konkurencia jelentette fel őket - alaptalanul.

Mintegy egymilliárd forint értékű csempészet alapos gyanúja miatt négy személyt vettek őrizetbe a vám- és pénzügyőrség munkatársai - adta hírül az MTI csütörtök délután. A vámhatóság közlése szerint a vizsgálat megállapította, hogy több magyar székhelyű gazdasági társaság notebookokat, azok alkatrészeit és egyéb számítástechnikai berendezéseket importált több éven keresztül egy off-shore vállalkozáson keresztül. Külföldi vámhatóságok megkeresése után a vámosok megállapították, hogy a vámkezelésekhez az elkövetők hamis adattartalmú számlákat nyújtottak be, melyekkel a tényleges vámérték töredékéért vámkezeltették a számítástechnikai berendezéseket.
A Portocomnak 2001-ben 1,5 milliárd forintos árbevétele volt, ami mintegy 3000 notebook eladásából származott. A nagy- és kiskereskedelemmel foglalkozó cég felhasználói közé tartozik - a cég honlapja szerint - többek között az Antenna Hungária, a DÉMÁSZ, az Audi Hungária, az Egis Gyógyszergyár, a General Electric, a Magyar Nemzeti Bank és a Zwack Unicum is.
Péntek reggel a cég sajtóközleményében azt állította, hogy egy tajvani vállalat magyarországi képviseletének feljelentése alapján a Portocom Rt. három vezetője ellen évek óta VPOP vizsgálat folyik, egy alkatrészvásárlási tranzakció miatt. Az állítólagos feljelentés szerint olyan beszállító vállalattól vásároltak alkatrészeket, amely cég csökkentett értéken vámkezeltette azokat. A VPOP a feljelentést követően hivatalból vizsgálatot rendelt el, amely immáron három éve folyik Portocom Rt. munkatársai ellen. A közlemény azt állítja, hogy három év alatt többször megismételt vizsgálatok a mai napig nem tártak fel szabálytalanságot a részvénytársaság gazdálkodásával kapcsolatban, ezzel szemben az ügyészség jogosulatlanul igénybe vett vámkedvezmények gyanúja miatt vizsgálatot indított, és elrendelte a tranzakció kapcsán érintettek őrizetbe vételét.
   
A cég hangsúlyozza, hogy véleményük szerint az ügy hátterében a minőségi notebook piacon kialakult háború áll, ahol egy jóval gyengébb piaci pozíciókkal rendelkező vállalat ilyen eszközzel próbál meg nagyobb piaci pozícióhoz jutni. (MTI)

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk

Átlátható adományozás reklámmal és Csisztu Zsuzsával a háttérben

Átlátható adományozás reklámmal és Csisztu Zsuzsával a háttérben

Jakab: 2021 első felében indulhat a vakcinák tömeggyártása

Jakab: 2021 első felében indulhat a vakcinák tömeggyártása