szerző:
hvg.hu

Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön a Portocom számítástechnikai részvénytársaság vezetőit egymilliárd forint értékű számítástechnikai alkatrész csempészetének alapos gyanúja miatt. A magyar tulajdonosok kezében lévő Portocom hordozható számítógépek összeszerelésével és értékesítésével foglalkozik. A cég vezetői szerint a konkurencia jelentette fel őket - alaptalanul.

Mintegy egymilliárd forint értékű csempészet alapos gyanúja miatt négy személyt vettek őrizetbe a vám- és pénzügyőrség munkatársai - adta hírül az MTI csütörtök délután. A vámhatóság közlése szerint a vizsgálat megállapította, hogy több magyar székhelyű gazdasági társaság notebookokat, azok alkatrészeit és egyéb számítástechnikai berendezéseket importált több éven keresztül egy off-shore vállalkozáson keresztül. Külföldi vámhatóságok megkeresése után a vámosok megállapították, hogy a vámkezelésekhez az elkövetők hamis adattartalmú számlákat nyújtottak be, melyekkel a tényleges vámérték töredékéért vámkezeltették a számítástechnikai berendezéseket.
A Portocomnak 2001-ben 1,5 milliárd forintos árbevétele volt, ami mintegy 3000 notebook eladásából származott. A nagy- és kiskereskedelemmel foglalkozó cég felhasználói közé tartozik - a cég honlapja szerint - többek között az Antenna Hungária, a DÉMÁSZ, az Audi Hungária, az Egis Gyógyszergyár, a General Electric, a Magyar Nemzeti Bank és a Zwack Unicum is.
Péntek reggel a cég sajtóközleményében azt állította, hogy egy tajvani vállalat magyarországi képviseletének feljelentése alapján a Portocom Rt. három vezetője ellen évek óta VPOP vizsgálat folyik, egy alkatrészvásárlási tranzakció miatt. Az állítólagos feljelentés szerint olyan beszállító vállalattól vásároltak alkatrészeket, amely cég csökkentett értéken vámkezeltette azokat. A VPOP a feljelentést követően hivatalból vizsgálatot rendelt el, amely immáron három éve folyik Portocom Rt. munkatársai ellen. A közlemény azt állítja, hogy három év alatt többször megismételt vizsgálatok a mai napig nem tártak fel szabálytalanságot a részvénytársaság gazdálkodásával kapcsolatban, ezzel szemben az ügyészség jogosulatlanul igénybe vett vámkedvezmények gyanúja miatt vizsgálatot indított, és elrendelte a tranzakció kapcsán érintettek őrizetbe vételét.
   
A cég hangsúlyozza, hogy véleményük szerint az ügy hátterében a minőségi notebook piacon kialakult háború áll, ahol egy jóval gyengébb piaci pozíciókkal rendelkező vállalat ilyen eszközzel próbál meg nagyobb piaci pozícióhoz jutni. (MTI)

„A politikusok szeretik a káoszt”

„A politikusok szeretik a káoszt”

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

Világbajnok a Mercedes

Világbajnok a Mercedes

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó