szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szaddám Huszein iraki elnök hétfőn üdvözölte azoknak a millióknak a "humánus hozzáállását", akik a világ számos országában a hét végén részt vettek az esetleges iraki háború elleni tiltakozó megmozdulásokon. Magyarországon a hétvégi béketüntetést szervező Civilek a békéért a tömegdemonstráció megismétlésére készül, ha a kormány és a parlament nem utasítja vissza, hogy amerikai alakulatok igénybe vehessék az ország út- és vasútvonalait.

"Nagyra kell értékelnünk az elmúlt napok tüntetésein kifejezésre juttatott humánus állásfoglalásokat" - hangsúlyozta az iraki elnök a minisztertanács ülésén. "A népek közötti jó viszonyon, egyenlőségen és igazságosságon alapuló béke megteremtését szeretnénk az egész világon" - idézte az INA iraki hírügynökség a beszédet. A hétfői iraki sajtó ugyancsak méltatta, és a bagdadi kormány hatalmas sikerének nevezte a hét végén világszerte tartott háborúellenes tüntetéseket.

A szombaton Budapesten lezajlott béketüntetést szervező Civilek a békéért tömörülés hétfőn nyílt levélben szólította fel a magyar parlamenti pártokat és a kormányt, utasítsák el az Egyesült Államok kérelmét, hogy amerikai alakulatok igénybe vehessék Magyarország közútjait és vasútvonalait. A tömörülést alkotó civil szervezetek megismételik békedemonstrációjukat, ha kéréseiket nem hallgatják meg. A jobboldali és a baloldali pártok képviselőit egyaránt felszólítják, ne támogassák az amerikai kérést, a parlamentben pedig név szerint szavazzanak az erről szóló javaslatról, "választóik előtt nyíltan vállalva a felelősséget" - áll a nyílt levélben.

A szervezet vezetői párhuzamot vontak a német hadsereg 1941-es és az amerikaiak 2003-as tervezett magyarországi átvonulása között, amely szerintük hasonló katasztrófát jelentene - írja az Origo, amely úgy tudja, a szervezők egyetértenek abban, hogy a háború csak az USA világuralomra törő hatalmi elitjének áll érdekében, s kitörésével fokozódna a terrorizmus veszélye. (MTI)

NATO-úthasználat: nem döntött a Fidesz, elmaradt a parlamenti szavazás
Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket

Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket

Nem űrfegyver, csak egy szupermodern porszívó: teszten a Dyson újdonsága

Nem űrfegyver, csak egy szupermodern porszívó: teszten a Dyson újdonsága

Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be

Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be