szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztette Irakra vonatkozó határozattervezetét, amely kimondja: Bagdad elszalasztotta a BT 1441-es határozatában biztosított utolsó lehetőséget arra, hogy leszerelje tömegpusztító fegyvereit. Franciaország, Oroszország és Németország ugyanakkor memorandum formájában olyan ellenjavaslatot terjesztett a testület tagjai elé, amely Irak békés lefegyverzésének a folytatását szorgalmazza még legalább további öt hónapig.

Az amerikai-brit-spanyol tervezetet Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet terjesztette be a három ország nevében a testület Irakról megkezdett zárt ülésén. A tervezet emlékeztet arra, hogy a tavaly novemberben elfogadott 1441-es határozat egy végső lehetőséget adott Irak számára, hogy végrehajtsa az ENSZ határozataiban elrendelt leszerelési kötelezettségeit. Irak azonban a tömegpusztító fegyvereiről készített nyilatkozatába hamis állításokat foglalt, fontos tényeket eltitkolt, és nem volt hajlandó közreműködni a határozat maradéktalan végrehajtásában. A tervezet szerint Irak a nemzetközi békét és biztonságot fenyegeti azzal, hogy nem engedelmeskedik a BT határozatainak. A Biztonsági Tanács ezért a tervezet szerint az Egyesült Nemzetek Alapokmányának VII. fejezete alapján cselekedve kimondja, hogy Irak nem élt az 1441-es határozat által biztosított utolsó lehetőséggel, valamint azt, hogy továbbra is napirenden tartja a kérdést. A tervezet nem állítja Irakot ultimátum elé, ugyanakkor az ENSZ Alapokmányának a VII. fejezetére hivatkozik, amely lehetővé teszi a katonai erő alkalmazását bizonyos körülmények között.
A francia-német-orosz memorandum ugyanakkor leszögezi, hogy a katonai megoldás csak végső eszköz lehet, s egyelőre nincsenek együtt az erő alkalmazásának a feltételei. Iraknak le kell szerelnie és teljes mértékben, aktívan együtt kell működnie az ellenőrökkel. A békés rendezés érdekében elegendő időt és eszközt kell adni az ellenőröknek, de az ellenőrzések nem tarthatnak a végtelenségig. A dokumentum menetrendet javasol a további ellenőrzésekhez, amelynek fokozására növelnék az ellenőrök létszámát, erősítenék a légi megfigyelést, s az ellenőrök két vezetője háromhetente tenne jelentést a munka haladásáról.
Az amerikai-brit-spanyol tervezetet csak Bulgária támogatja. Elfogadásához 9 szavazat szükséges, valamint az, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül egyik se éljen vétójogával. A BT öt állandó tagja az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína. Washington két hetet szán arra, hogy a tervezetet elfogadtassa a testülettel. Ellenkező esetben - mint már annyiszor jelezte - az ENSZ jóváhagyása nélkül indítja el a katonai műveleteket Irak ellen.

Nagy-Britannia egyelőre nem akarja azonnali szavazásra bocsátani az előző nap benyújtott biztonsági tanácsi határozatot, mert még egy utolsó lehetőséget akar adni Iraknak a tömegpusztító fegyverek önkéntes leszerelésére - jelentette ki kedden a brit kormányfő, aki szerint az iraki elnök még mindig megmentheti rezsimjét, ha vállalja az együttműködést. Tony Blair a londoni alsóházban tett, napok óta feszült figyelemmel várt nyilatkozatában nem részletezte a szavazás halasztásának hosszát, sem azt, hogy erről mikor született egyezség a javaslatot benyújtó három ország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Spanyolország között. Kijelentette ugyanakkor, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei egyelőre folytatják munkájukat, és márciusban újabb jelentést tesznek le a BT asztalára. Blair szerint azonban Szaddám Huszein iraki elnöknek most már tényleg döntésre kell jutnia, mert a passzív együttműködés az aktív helyett nem lesz elegendő. A BT előző, 1441-es határozata teljes együttműködést követel, ezért most már "10, 15, vagy 20 százalékos együttműködés nem elég ... csak a 100 százalékos".
Irak mérlegeli az ENSZ ellenőrei által kifogásolt al-Szamúd rakéták megsemmisítését - közölte kedden az iraki elnök tanácsadója. Amer al-Szaadi tábornok újságírókkal beszélgetve kijelentette: az ominózus rakéták megsemmisítése "még megfontolás tárgyát képezi". A tanácsadó szavai azért keltettek feltűnést, mert nem sokkal korábban Szaddám Huszein elnök a CBS televíziónak adott interjúban (amelynek sugárzása szerdán várható) úgy fogalmazott: Bagdad nem fog eleget tenni a kifogásolt rakéták megsemmisítését szorgalmazó ENSZ-felhívásnak. Szaddám vitatta, hogy az al-Szamúd rakéták hatótávolsága meghaladná az 1991-es ENSZ-határozatban megszabott 150 kilométert. A fegyverzetellenőrök viszont januárban megtekintett kísérletek során úgy találták, hogy a típus egyes példányai 180 kilométerre a kilövési ponttól csapódtak be.(MTI)
Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Magyar kutatók fejlesztettek ki valamit, ami segíthet a stroke-on átesett betegek gyógyulásában

Magyar kutatók fejlesztettek ki valamit, ami segíthet a stroke-on átesett betegek gyógyulásában

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Bárkit kérdezel, a kormány válaszol - A HVG adventi kalendáriumában ma: Bedő Iván

Bárkit kérdezel, a kormány válaszol - A HVG adventi kalendáriumában ma: Bedő Iván

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel