szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyomozás eddigi eredményei arra utalnak, hogy mégis merényletkísérlet volt az a közúti baleset, amely pénteken történt Belgrádban a Zoran Gyingyics szerb kormányfőt szállító gépkocsioszloppal - jelentette szerda este a belgrádi tömegtájékoztatás.

A főváros Új Belgrád negyedében péntek reggel egy osztrák illetőségű kisteherautó belerohant az autókonvojba, s majdnem összeütközött a kormányfőt szállító gépkocsival. Gyingyics sofőrje az utolsó pillanatban elrántotta a kormányt, s elkerülte az ütközést. A rendőrség azonnal elfogta a teherautó vezetőjét, akiről kiderült, hogy a hírhedt surcini klán külföldön bujkáló vezetőjének, Ljubisa Buhának a jó barátja. A bíróság vasárnap nyolcnapos előzetes letartóztatásba helyezte a sofőrt, Dejan Milenkovicsot, de nem merényletkísérlet gyanújával, hanem gépkocsilopás és okirat-hamisítás miatt. Az állítólagos merénylőt azonban - ügyvédje panaszára - már hétfőn szabadlábra helyezték, arra hivatkozva: nincs jogalap a fogva tartásra.
A Beta hírügynökség szerda esti jelentése szerint a nyomozás eddigi eredményei arra utalnak, hogy merénylet készült Gyingyics ellen. A rendőrség egy "nagyobb teherbírású" teherautóra bukkant, amely Milenkovics furgonjával együtt valószínűleg részt vett a közúti balesetnek álcázott merényletkísérletben. A Studio B belgrádi televízió szerint aznap három helyről kísérték figyelemmel a kormányfő útját, és a merényletkísérletben részt vevő másik teherautó is osztrák illetőségű volt, előző héten ugyanott vették, ahol Milenkovics furgonját.
A rendőrség egyébiránt újra körözteti Milenkovicsot, de egyelőre nem találja. Ügyvédje, Miodrag Gligorijevics szerint védence nem bujkál, de elzárkózik attól, hogy ismét kihallgassa a rendőrség, s csak bírósági idézésnek hajlandó engedelmeskedni.
Vladan Batics szerb igazságügyi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: az említett eset is azt bizonyítja, hogy a szerbiai igazságszolgáltatás még mindig nem független, ezért mihamarabb át kell világítani a bírói hatalmi ágat, hogy megtisztítsák a milosevicsi múltban kompromittálódott személyektől. (MTI)
Több emberéletet is követelt a Görögországra lesújtó medikán

Több emberéletet is követelt a Görögországra lesújtó medikán

Pszichológushoz járnak a skót labdarúgók a Fradi elleni vereség miatt

Pszichológushoz járnak a skót labdarúgók a Fradi elleni vereség miatt

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet