szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tony Blair brit miniszterelnök az MTV zenei csatorna egyik műsorában kifejtette, hogy akkor is kész hadba lépni Irak ellen, ha az ENSZ több vezető hatalma megvétózná a katonai akcióra feljogosító új határozatot a Biztonsági Tanácsban (BT). Közben az amerikai elnök szóvivője bejelentette: George Bush csütörtökön este sajtótájékoztatót tart, melyen várhatóan Irak leszerelésének fontosságáról is beszél majd. A Fehér Ház szóvivője szerint a BT-ben Irakról beterjesztett második határozattervezetben nincs semmi olyan, amit ne lehetne módosítani.

George Bush amerikai elnök csütörtök estére bejelentett fehér házi sajtóértekezlete után Washingtonban olyan híresztelések kaptak lábra, hogy az elnök azt közli majd, elfogták Oszama bin Ladent, a szaúdi születésű terrorista vezért, ezt azonban az amerikai kormányzat különböző berkeiből határozottan cáfolták. Ari Fleischer szóvivő szerint az elnök beszédében kitér a nemzetközi terrorizmus elleni harc sikereire, majd Irak leszerelésének a fontosságáról szól.
A Fehér Ház szóvivője szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsában Irakról beterjesztett második határozattervezetben nincs semmi olyan, amit ne lehetne módosítani. "Semmi sincs kőbe vésve" - hangsúlyozta Ari Fleischer csütörtökön. Diplomáciai források szerint a britek készek lennének úgy módosítani a határozatot, hogy annak elfogadásától a hadműveletek tényleges megkezdéséig még egy kis időt biztosítanának Iraknak utolsó lehetőségként a leszerelésre. A kompromisszummal a Biztonsági Tanács afrikai és ázsiai tagjait szeretnék megnyerni, akik még nem döntötték el, hogy támogatják-e az amerikai-brit-spanyol tervezetet. A beterjesztőkön kívül nyilvánosan csak Bulgária ért egyet a tervezettel a 15 tagú testületben.
Közben a brit miniszterelnök csütörtökön jelezte, hogy akkor is kész hadba lépni Irak ellen, ha az ENSZ több vezető hatalma megvétózná a katonai akcióra feljogosító új határozatot a Biztonsági Tanácsban. A vétójoggal bíró öt állandó BT-tagállam közül Oroszország, Franciaország és Kína is lebegteti egyelőre a határozati javaslat megtorpedózásának lehetőségét a jövő hétre várt döntő szavazáson. A pénteken adásba kerülő műsorban Blair a 24 országból toborzott hallgatóság előtt cáfolta és "összeesküvés-elméletnek" nevezte, hogy az Irak elleni háború kőolajért folyna. Kijelentette: az iraki olajjövedelmeket az ENSZ gondjaira bíznák, és az iraki nép javára használnák fel.
Blairhez hasonlóan vélekedik egy BT-határozat szükségességéről John Howard ausztrál kormányfő is. Howard szerint jobb volna, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy újabb határozatot hozna Irakkal kapcsolatban, de mindez nem szükséges ahhoz, hogy háborút indítsanak az arab ország ellen. A kormányfő mindazonáltal kijelentette: felkészült arra, hogy meghozza a nehéz döntést az ausztrál katonai erő bevetéséről. (MTI)
A lakóautó-piac a járvány egyik nagy nyertese

A lakóautó-piac a járvány egyik nagy nyertese

Amióta az állam átvette a Kartonpackot, nem készült egy beszámoló sem, bírságolt az MNB

Amióta az állam átvette a Kartonpackot, nem készült egy beszámoló sem, bírságolt az MNB

Akár 100 tonna olaj is elfolyhatott a Lukoil oroszországi olajmezőjén

Akár 100 tonna olaj is elfolyhatott a Lukoil oroszországi olajmezőjén