szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az al-Kaida kilenc feltételezett tagját, köztük a nemzetközi terrorszervezet egy "nagyon fontos" személyiségét fogták el csütörtökön az afgán határ közelében pakisztáni és amerikai ügynökök.

A pakisztáni sajtóban pénteken megjelent hírt egy iszlámábádi biztonsági forrás is megerősítette az EFE spanyol hírügynökségnek. Pakisztáni hivatalos források korábban nem zárták ki, hogy esetleg maga Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére vagy egyik fia is az elfogottak között van, más tisztségviselők azonban később cáfolták ezt az információt. Az EFE értesülése szerint a pakisztáni és amerikai biztonsági szolgálatok az utóbbi két napban rendkívüli mértékben fokozták az al-Kaida tagjainak felkutatására irányuló akcióikat.
A legutóbbi rajtaütés, amelynek során a Beludzsisztán tartománybeli Csagai település közelében őrizetbe vették a kilenc terroristát, elsősorban azoknak az információknak köszönhető, amelyhez a múlt szombaton elfogott Hálid Sejk Mohamed révén jutottak hozzá a titkosszolgálatok. Az al-Kaida harmadik számú embere, akit két cinkosával együtt a pakisztáni Ravalpindi városában fogtak el, a kihallgatásokon azt vallotta: bin Laden él, s néhány hete személyesen is találkozott vele.
Az amerikai, valamint a pakisztáni hatóságoknak meggyőződése, hogy a terrorszervezet vezére Beludzsisztánban, az iráni-pakisztáni-afganisztáni hármas határnál fekvő tartományban rejtőzik. Az ABC amerikai tv-csatorna szerint az amerikai hírszerzés úgy tudja, hogy Bin Laden a nyugat-pakisztáni határvidéken tartózkodik, és azért változtatja a helyét, hogy fel ne fedezzék rejtekhelyét. Miután 2001 decemberében sikerült elmenekülnie az afganisztáni Tora Bora ostromából, Oszama Bin Laden állandóan kicsúszik az Egyesült Államok kezéből. Washington 25 millió dolláros vérdíjat ajánlott fel annak, aki "élve vagy halva" kézre keríti. Azóta senki sem látta, de a fundamentalista terroristavezér rendszeresen hallat magáról különböző magnó- és videofelvételekkel, amelyeken újabb támadásokkal fenyegeti Amerikát.
Az afganisztáni háború után a tálibok számos híve és az al-Kaida tagjai feltehetően Pakisztán nyugati részén, Pesavartól északra találtak menedéket. Ezt a 25 ezer négyzetkilométeren elterülő, vulkanikus hegyes vidéket igen nehéz megközelíteni. Az övezetet, amelyet "szövetségi irányítású törzsi tartománynak" neveznek, a pastu törzsek és klánfőnökök ellenőrzése alatt hagyták meg. Teljes anarchia uralkodik a zónában: itt kelnek át a fegyvercsempészek és itt működnek a heroin-laboratóriumok. A pakisztáni hadsereg megtiltotta külföldi újságírók beutazását a területre, nehogy úgy járjanak, mint Daniel Pearl, a Wall Street Journal munkatársa, akit 2002 januárjában Karacsiból raboltak el az al-Kaida emberei, majd meg is gyilkolták. (MTI)
Húsznál több budapesti tűzért felel egy gyújtogató, akit elfogtak a rendőrök

Húsznál több budapesti tűzért felel egy gyújtogató, akit elfogtak a rendőrök

Tűzfalhiba miatt volt gond az EESZT-vel, nem tudtak receptre felírt gyógyszereket kiadni a patikák

Tűzfalhiba miatt volt gond az EESZT-vel, nem tudtak receptre felírt gyógyszereket kiadni a patikák

Szlovéniában is megjelent a koronavírus indiai változata

Szlovéniában is megjelent a koronavírus indiai változata