szerző:
hvg.hu

A főváros, bár nem ért egyet a bíróság döntésével, jogtisztelő, így április 1-jén leállítja a rákospalotai hulladékhasznosító művet, amely Budapest szilárd hulladékának 60 százalékát égeti el – jelentette be csütörtökön Vajda Pál főpolgármester-helyettes.

Az újpesti önkormányzat március elején nyert pert első fokon a rákospalotai szemétégető ügyében, az ítélet szerint súlyos egészségkárosító hatása miatt március 31-én be kell zárni a hulladékfeldolgozót. Az égetőmű leállítása alatt a hulladékot Pusztazámoron helyezik el, az 1,4-1,5 milliárd forintos többletköltséget a szelektív hulladékgyűjtésre szánt fővárosi pénz átcsoportosításával és a szemétszállítási díj emelésével szándékozik finanszírozni a főváros.
Vajda Pál szerint a bíróság nem vette figyelembe, hogy tavaly megkezdődött az égetőmű 19,2 milliárd forint forrásigényű rekonstrukciója; az első két felújított kazán jövő áprilisban áll ismét üzembe. A főpolgármester-helyettes arról is beszélt: beadták a fellebbezést a bírósághoz, és kérték a végrehajtás felfüggesztését, ezt azonban csütörtökön elutasították. Vajda szerint az égetőmű törvényesen működik, mert igaz, hogy nem teljesíti a környezetvédelmi előírásokat 1993-tól, de vonatkozik rá az a jogszabály, amely a tulajdonos forráshiánya miatt 2007. október 30-ig lehetővé teszi a határérték feletti kibocsátást.
Tájékoztatása szerint a Horn-kormány 1997-ben meghatározta a rekonstrukcióhoz szükséges forrásokat és vállalta a kormánygaranciát a hitelfelvételhez. A 9 milliárd forintosra tervezett beruházás 50 százalékát finanszírozta volna a kormány 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással és 1,8 milliárd forint kamatmentes hitellel. Vajda szerint a Fidesz-MDF-FKGP-kormány megvonta a hitelfelvétel kormánygaranciáját és három évre "jegelte" a rekonstrukció ügyét. A Fővárosi Közgyűlés 2000 végén döntött arról, hogy állami segítség nélkül, hitelező bankok részvételével végrehajtja a felújítást; ekkor a kormány ismét tárgyalóasztalhoz ült, és 2001 végén kiírták a nemzetközi tendert. A hitelfelvételre azonban továbbra sem vállalt garanciát az Orbán-kabinet. Az égetőmű felújítása az eredeti tervekben szereplő 2002-es befejezés helyett most 2005. december végére várható.
Az ország egyetlen kommunális hulladékégető műve - amelyben évente 350 ezer tonna szilárd szemetet semmisítenek meg - évi 100 ezer lakás villamosáram-fogyasztását és 25 ezer lakás melegvíz-energiáját termeli meg.
Illés Zoltán fideszes politikus, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke egy múlt hét szombaton tartott demonstráción elfogadhatatlannak nevezte, hogy a főváros vezetése tovább húzza a környék lakóinak egészségét veszélyeztető rákospalotai szemétégető ügyét annak ellenére, hogy a létesítményt a bíróság határozatának megfelelően március 31-én be kell zárni. (MTI)
Jön az Android 11, izgalmas új funkciók érkeznek a telefonjára

Jön az Android 11, izgalmas új funkciók érkeznek a telefonjára

Alanis Morissette-koncert lesz Budapesten

Alanis Morissette-koncert lesz Budapesten

Mi lesz a munkahelyemmel? Kinek lesz pénze a magyar adatvagyonból?

Mi lesz a munkahelyemmel? Kinek lesz pénze a magyar adatvagyonból?

Trump páros lábbal szállt bele a dél-koreai Oscar-díjasba

Trump páros lábbal szállt bele a dél-koreai Oscar-díjasba

Őrizetben egy emberöléssel gyanúsított pakisztáni

Őrizetben egy emberöléssel gyanúsított pakisztáni

Felfedeztek egy új ásványt, 20 000 000 éve formálódott meg

Felfedeztek egy új ásványt, 20 000 000 éve formálódott meg