szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főváros, bár nem ért egyet a bíróság döntésével, jogtisztelő, így április 1-jén leállítja a rákospalotai hulladékhasznosító művet, amely Budapest szilárd hulladékának 60 százalékát égeti el – jelentette be csütörtökön Vajda Pál főpolgármester-helyettes.

Az újpesti önkormányzat március elején nyert pert első fokon a rákospalotai szemétégető ügyében, az ítélet szerint súlyos egészségkárosító hatása miatt március 31-én be kell zárni a hulladékfeldolgozót. Az égetőmű leállítása alatt a hulladékot Pusztazámoron helyezik el, az 1,4-1,5 milliárd forintos többletköltséget a szelektív hulladékgyűjtésre szánt fővárosi pénz átcsoportosításával és a szemétszállítási díj emelésével szándékozik finanszírozni a főváros.
Vajda Pál szerint a bíróság nem vette figyelembe, hogy tavaly megkezdődött az égetőmű 19,2 milliárd forint forrásigényű rekonstrukciója; az első két felújított kazán jövő áprilisban áll ismét üzembe. A főpolgármester-helyettes arról is beszélt: beadták a fellebbezést a bírósághoz, és kérték a végrehajtás felfüggesztését, ezt azonban csütörtökön elutasították. Vajda szerint az égetőmű törvényesen működik, mert igaz, hogy nem teljesíti a környezetvédelmi előírásokat 1993-tól, de vonatkozik rá az a jogszabály, amely a tulajdonos forráshiánya miatt 2007. október 30-ig lehetővé teszi a határérték feletti kibocsátást.
Tájékoztatása szerint a Horn-kormány 1997-ben meghatározta a rekonstrukcióhoz szükséges forrásokat és vállalta a kormánygaranciát a hitelfelvételhez. A 9 milliárd forintosra tervezett beruházás 50 százalékát finanszírozta volna a kormány 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással és 1,8 milliárd forint kamatmentes hitellel. Vajda szerint a Fidesz-MDF-FKGP-kormány megvonta a hitelfelvétel kormánygaranciáját és három évre "jegelte" a rekonstrukció ügyét. A Fővárosi Közgyűlés 2000 végén döntött arról, hogy állami segítség nélkül, hitelező bankok részvételével végrehajtja a felújítást; ekkor a kormány ismét tárgyalóasztalhoz ült, és 2001 végén kiírták a nemzetközi tendert. A hitelfelvételre azonban továbbra sem vállalt garanciát az Orbán-kabinet. Az égetőmű felújítása az eredeti tervekben szereplő 2002-es befejezés helyett most 2005. december végére várható.
Az ország egyetlen kommunális hulladékégető műve - amelyben évente 350 ezer tonna szilárd szemetet semmisítenek meg - évi 100 ezer lakás villamosáram-fogyasztását és 25 ezer lakás melegvíz-energiáját termeli meg.
Illés Zoltán fideszes politikus, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke egy múlt hét szombaton tartott demonstráción elfogadhatatlannak nevezte, hogy a főváros vezetése tovább húzza a környék lakóinak egészségét veszélyeztető rákospalotai szemétégető ügyét annak ellenére, hogy a létesítményt a bíróság határozatának megfelelően március 31-én be kell zárni. (MTI)
Több száz méteres sorok álltak több budapesti oltópontnál is hétfőn

Több száz méteres sorok álltak több budapesti oltópontnál is hétfőn

Aranyéremmel nyitott Hosszú Katinka az Eb-n

Aranyéremmel nyitott Hosszú Katinka az Eb-n

Operatív törzs: 100 nap múlva leteszik a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben

Operatív törzs: 100 nap múlva leteszik a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben