szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétezer éven át csodaszámba ment, ma azonban lassan tömegsporttá válik: az április közepén megrendezett edinburgh-i tudományos fesztiválon 21 csapat vett rész a vízenjáró versenyben. Sőt, Guinness-rekord is született - 40 méteres sprint 1 perc 10 másodperc alatt -, ám ez a veterán vízisprinterek szerint könnyedén megdönthető.

A Guinness-rekordok jegyében zajlik az április 22-ig tartó Edinburgh-i Nemzetközi Tudományos Fesztivál - nyilatkozott Pauline Mullin, a rendezvény egyik szervezője a Wired magazinnak, büszkén hozzátéve, hogy a 11-én rendezett vízenjáró verseny során sikerült is világrekordot felállítani. A Gemeni Dawn névre hallgató csapat a 40 méteres versenytávot alig 70 másodperc alatt tette meg, és ők nyerték az 50 fontnál (18000 Ft) kevesebbe kerülő vízicipők gyorsasági versenyét is. A vízi gyaloglás ugyanis speciális óriáscipőkkel történik, Mullin csapata, az Aquaducks például habkönnyű poliuretán anyagból készült, néhol klasszikus műanyag-elemekkel megerősített, a pillesúlyt a szilárdsággal ötvöző bakancsokat használt. A jó teljesítmény titka tehát a cipőben rejlik: egyszerre kell lebegni a vízen, megtartani a függőleges egyensúlyt és előre haladni.
"Ez nem túl gyors" - szólta le a Guinness-rekordot a már-már veterán vízenjárónak számító Thomas Schuber ugyancsak a Wired magazinban. A San Diego-i Egyetemen immáron tizenkét éve megrendezett versenyek tudományos tanácsadója szerint ha nekik is hosszabb medencéjük lenne, könnyedén vernék a skót csapatot, hiszen a gyakorlások során ők 30 méteres távot mindössze 25 másodperc alatt tettek meg. És hogy van-e valamilyen gyakorlati haszna annak, hogy a tudományos élet képviselői vízenjáró óriásbakancsokat fejlesztenek ki? "Nem sok" - ismerte el Schuber, aki azt azért fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a látszattal szemben a vízi gyaloglás tökéletesítése igen bonyolult tudományos probléma.
Valamint nagy kihívás. Ezt bizonyítja Remy Bricka világcsúcsa is, aki 1998-ban átgyalogolta az Atlanti-óceánt: a könnyű kis séta a Kanári szigetektől Trinidadig negyven napjába telt.
Rubint Réka unokahúga szerelmes, Ónodi Eszter megkönnyebbült

Rubint Réka unokahúga szerelmes, Ónodi Eszter megkönnyebbült

Hét autó ütközött az M1-esen, lezárták az autópályát Győr felé

Hét autó ütközött az M1-esen, lezárták az autópályát Győr felé

Corvinus-rektor: Karácsony Gergely képtelen volt az egyetemen elvárt teljesítményeket elérni

Corvinus-rektor: Karácsony Gergely képtelen volt az egyetemen elvárt teljesítményeket elérni