szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden - egy csaknem 50 órás műtétet követően - elhunytak azok a fejüknél összenőtt, 29 éves iráni sziámi ikrek, akiknek szétválasztását vasárnap kezdték meg a szingapúri Raffles klinikán. Az ikrek tisztában voltak a műtét kockázataival, mégis vállalták azt. Az orvosok úgyszintén. Az eset ismét felveti a megválaszolhatatlan ontológiai alapkérdést: mit tegyen az orvos hasonló esetben?

Ladan és Laleh állításuk szerint már azóta külön akartak élni, amióta kinyitották szemüket. A költséges operációra azonban ezidáig azért nem került sor, mivel vagy nem volt pénze családjuknak, vagy pedig - ahogy ez 1996-ban történt - túl kockázatosnak találták a műtét. Ladan és Laleh együtt igyekeztek a lehető legtöbbet kihozni helyzetükből: mindketten jogi diplomát szereztek. Terveik között szerepelt - sikeres műtét esetén - , hogy Laleh újságíró lesz Teheránban, Ladan pedig visszamegy szülővárosába, hogy folytassa jogi tanulmányait.
"Hibáztunk"
A két iráni lány operációja volt az első eset, hogy felnőtt korban próbáltak szétválasztani egy fejénél összenőtt ikerpárt. A fellépő súlyos keringési zavarok miatt az orvosok egy alkalommal abba is akarták hagyni a rendkívül kockázatos műtétet, ám Laleh és Ladan barátai újra megerősítették: a nővérek határozott kívánsága, hogy az operációt bármi áron hajtsák végre. A szétválasztást végző orvos, Benjamin Carson azóta kijelentette: az operáció folytatása rossz döntés volt, s „legközelebb már nem követné el ezt a hibát”.
Egy héttel a sikertelen beavatkozást követően két svájci orvos, akik a 28 tagú orvoscsoport tagjaiként jelen voltak a szingapúri műtéten, védelmükbe vették az operációt. Beat Hammer és Dennis Rohrer állkapocs- és arcsebész szerint az ikrek hihetetlenül szenvedtek. A műtét előtt a két orvosnak módjában állt személyesen megismerkedni a páciensekkel, s így meggyőződhettek arról, hogy az ikrek tisztában voltak a kilátásokkal, és minden kockázatot vállalni kívántak. A svájci orvosok úgy vélik, hogy hasonló körülmények között újra vállalkoznának ilyen operációban való részvételre.
Egy híres idegsebész, aki korábban elhárította az iráni ikrek szétválasztását, azonban úgy véli: elutasító döntése, azaz 1988 óta ugyan „sokat haladt előre az orvostudomány, de a probléma ma is ugyanaz, mint akkor”. „Csak egy vénájuk volt” - mondta a Reutersnak a 66 éves, iráni származású Madjid Samii - „Műtétek ezreit végeztem, és ezt gyakorlatilag lehetetlennek tartottam.”
Érvek a szétválasztás mellett és ellene
A sziámi ikrek szétválasztása drága és kockázatos, de egyre inkább sikeresen végződő műtét. Ugyanakkor orvosok szerint az ilyen műtétre, ha lehet, még a gyermekkorban sort kell keríteni, mert felnőttként még kockázatosabb a szétválasztás. Legutóbb, 2002 augusztusában Los Angelesben, a kaliforniai egyetem gyermekklinikáján húszórás műtéttel választották szét a fejüknél összenőtt, egyéves guatemalai sziámi ikreket. A két kislánynak összenőtt koponyacsontjaik és ereik voltak, de agyuk önállóan működött. María Teresa és María Jesús Quiej Álvarez 2003 januárjában térhetett haza Guatemalavárosba, ám májusban mindketten visszatértek az amerikai kórházba, mert komplikációk léptek fel náluk.
2002 áprilisában a dél-afrikai Fokváros gyermekklinikáján sikeres operáción esett túl egy sziámi ikerpár. Az öthónapos Zini és Zanela Kona szétválasztását 14 fős orvoscsoport végezte húszórás műtéttel. Dél-Afrika vezető helyen áll a világban a sziámi ikrek szétválasztása terén: csak a szóban forgó fokvárosi klinikán eddig 34 hasonló műtétet hajtottak végre. Azon a klinikán, ahol Lalehet és Ladant is operálták, 2001 ápriliában már választottak szét fejüknél összenőtt sziámi ikreket. A 11 hónapos nepáli kislányok, Ganga és Dzsamuna Sresztra - akiknek bár két agyuk volt, de egy koponyában fonódtak össze, sikeresen túlélték a műtétet.
2000. november 6-án délelőtt kezdődött és 7-én reggel öt órakor fejeződött be a manchesteri St. Mary kórházban a három hónapos Jodie és Mary sziámi ikrek operációja. Műtét nélkül hónapokon belül mindketten meghaltak volna, ugyanis Maryt ikertestvére szíve és tüdeje tartotta életben. A beavatkozást a húsztagú orvoscsoport a szülők akarata ellenére hajtotta végre. Jodi a kórházból 2001 júniusában térhetett haza szüleivel Gozó szigetére, akik azóta megbékéltek az orvosi beavatkozás következményeivel.
Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől

Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára