szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trópusi hőség uralkodik Franciaország egész területén és Nyugat-Európa legnagyobb részén, ahol az elmúlt 200 évben nem volt hasonló időjárás. Párizsban árnyékban 36 fokot mértek kedden, a délkelet-franciaországi Provence-Alpes-Cote d'Azur régió egyes körzeteiben pedig 48 fokot.

A magas hőmérséklet miatt Franciaország déli részén több helyen deformálódtak a vasúti sínek, így a Párizs és Marseille között közlekedő nagy sebességű vonatokat (TGV) le kellett állítani. A földközi-tengeri üdülőhelyeken a víz hőmérséklete elérte a 28 fokot.
Nyugat-Európában az utóbbi 200 év alatt soha nem tapasztaltak ilyen forró időjárást. A meteorológusok most attól tartanak, hogy trópusi viharok keletkeznek. Olaszországban és Spanyolországban a szokatlanul nagy hőség már a háziállatok tömeges pusztulásához vezetett. Az olasz hatóságok felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy a nagy hőség és csapadékhiány miatt rohamosan csökken az ivóvízkészlet, és elképzelhető, hogy emiatt akár két héten belül szükségállapotot kell hirdetni az országban.
Drasztikus intézkedésekre lehet szükség, például a mezőgazdaság vagy az ipar vízfelhasználásának korlátozására. A Pó folyó alacsony vízszintje - 8 méterrel alacsonyabb a megszokottnál - rekordokat dönt. Velencében az év első felében 40 százalékkal kevesebb csapadék hullott, mint az átlagos mennyiség.
A vízkorlátozáson kívül van olyan veszély is, hogy a nagy villamosenergia-felhasználás (például a légkondicionáló berendezések tömeges használata) miatt áramkimaradás következik be az ország egész északkeleti részén. Az egyik észak-olasz erőművet már le is kellett állítani a turbinákat hűtő víz hiánya miatt. Az utóbbi leállítása akár 2,5 millió ember energiafelhasználását is érintheti. Az aszály fenyegeti az idei szőlő- és gabonatermést is.
Nagy-Britanniában is rekordhőmérsékletet mérnek az utóbbi napokban. A fogadóirodák számos fogadást kötnek arra, hogy a hőmérséklet a héten eléri a bűvös 100 Fahrenheit-fokot (37,7 Celsius fok).
A Reuters jelentése szerint a délkelet-finnországi Utti városban 29,8 Celsius fokot mértek, miközben az átlaghőmérséklet 19 fok szokott lenni. Több svájci kantonban betiltották a pisztránghorgászatot, mert a vizek oxigénhiánya miatt veszélybe kerültek a halak. (MTI)
Egy magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Egy magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt