szerző:
MTI

A címvédő Kovács Katalin, Janics Natasa kajakkettes 500 méteren bejutott a szombati döntőbe a pekingi olimpián, miután megnyerte előfutamát. A rövidebb távon, 500 m-en is bejutott a döntőbe az 1000 m-en már finalista Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó.


Kovács Katalin
© MTI - Koszticsák Szilárd
A sokak által hosszú évek óta a világ legjobb női kajakosának tartott, 23-szoros világbajnok magyar csillag pályafutása során először indulhat egyesben az ötkarikás játékokon, s feltett szándéka, hogy megragadja - első és valószínűleg utolsó - esélyét a győzelemre a "királykategóriában".

A szám aktuális világ- és Európa-bajnokának a keddi előfutam nem jelentett igazi erőpróbát, gyakorlatilag végig vezetve, senkitől sem zavartatva lapátolhatta le a távot, s szerezte meg ezzel az egyetlen, egyenes ági továbbjutást érő helyet. A szombati finálé ennél gyaníthatóan jóval nagyobb erőbedobásra készteti majd.

Kovácsnak bő egy órája volt az egyes után, hogy "áthangoljon" a párosra, a duó tagjai azonban már rutinosnak számítanak ebben a műfajban, igaz, négy éve, Athénban fordított volt a szereposztás. Akkor Janics indult - és nyert - egyesben is, Kovács pedig "melegítette" számára a hajót, hogy aztán közösen diadalmaskodjanak a páros számban is.

A keddi futamból az első három jutott egyből a szombati fináléba, de a magyarok esélyeshez méltóan nem engedték, hogy bárki is megelőzze őket, simán hozták az első helyet, 1:42.162 perc alatt - az egész mezőnyt tekintve a legjobb idővel - teljesítve a távot. A másik futamban indult, nagy rivális német Fanny Fischer, Nicole Reinhardt kettős - amely június elején, a szegedi Világkupán legyőzte az olimpiai bajnok duót - szintén futamgyőztesként, 1:43.412 perccel került a legjobb kilenc közé.

A Kammerer-Kucsera kettes a második futamba került egy-egy finn, venezuelai, lengyel, fehérorosz, kanadai, spanyol és dán riválissal, a nagy ellenfél, címvédő németek - Ronald Rauhe és Tim Wieskötter - megnyerték az előttük rendezett versenyt, 1:28.736 perc alatt teljesítve a fél kilométert. A magyaroknak az első háromban kellett végezniük ahhoz, hogy megspórolják maguknak a csütörtöki középfutamot, és ez nem is okozott megoldhatatlan feladatot számukra: bár rosszul rajtoltak, a táv második felében javítottak és a fehéroroszok, valamint a spanyolok mögött megszerezték a még éppen finálét érő pozíciót. Idejük 1:30.099 perc volt. Az 1000 m-es döntőt pénteken, az 500-ast pedig szombaton rendezik a férfi kajak ketteseknél.

A kajak egyesek 500 m-es versenyében érdekelt Vereckei Ákos a csütörtöki középfutamban folytathatja szereplését a pekingi olimpián. A magyar lapátforgató első lett előfutamában, ahonnan azonban nem lehetett egyből a döntőbe jutni. A 12 közül ez volt az egyetlen szám, amelyben a sok nevező (29) miatt az előversenyekből senki nem kvalifikálhatta magát egyenes ágon a végjátékba, így a keddi küzdelmek a jobbaknak bemelegítésül szolgáltak, a leggyengébbek viszont elbúcsúztak.

Az ebben a számban háromszoros vb- és ötszörös Eb-első Vereckei - aki hétfőn, az 1000 m-es négyes tagjaként már bejutott a fináléba - előbbi csoportba tartozott, Sao Tome és Principe-i, elefántcsontparti és szenegáli riválisának megelőzése nem okozhatott gondot számára, futamából az első hat jutott ugyanis a következő fordulóba. A magyar klasszis amúgy gyakorlásként azért nagy csatát vívott az ausztrál Ken Wallace-szal, a svéd Anders Gustafssonnal és a lengyel Marek Twardowskival, s végül elsőként haladt át a célvonalon. Folytatás csütörtökön.

"Fontos volt, hogy megnyerjem a futamot. A legjobb időt akartam evezni, ez éppen csak nem sikerült, a kanadai Adam van Koeverden kicsit jobbat ment nálam, de azt hiszem, neki még inkább hátszele volt, nekünk pedig forgott a szél. Tehát messzemenő következtetéseket nem lehet leszűrni. Nagyjából azt éreztem edzéseken is, amit itt most, hogy jó formában vagyok, s nekem ez egy igen kiváló idő" - mondta Vereckei.

A Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály kenukettes a csütörtöki középfutamba jutott 500 méteren, miután előfutamában hatodik lett.

Kiütéses vízilabda-győzelem Szerbia ellen

Kiütéses vízilabda-győzelem Szerbia ellen

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Saját testénél kisebb csövön is átfér a kínaiak új robotja

Saját testénél kisebb csövön is átfér a kínaiak új robotja

Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját

Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját

Huszonöt év után lett kupagyőztés az FTC jégkorongcsapata

Huszonöt év után lett kupagyőztés az FTC jégkorongcsapata

900 millió forintot ért meg valakinek a legújabb Chevrolet Corvette

900 millió forintot ért meg valakinek a legújabb Chevrolet Corvette