szerző:
hvg.hu

Visszavágott a magyar válogatott az Európa-bajnoki vereségért, és 11-9-re legyőzte Montenegró férfi vízilabda-válogatottját az olimpia elődöntőjében. Kásásék bejutottak a fináléba, ahol a Szerbiát legyőző USA csapata vár rájuk.


SZABÓ GÁBOR OLIMPIAI JEGYZETEI
Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a fiúknak, fantasztikus teljesítmény, hogy zsinórban harmadszor is bejutottak az olimpiai döntőbe! A mérkőzés első negyede az öt-öt kiállításnak is köszönhetően kiegyenlítettebb játékot hozott. Hiába húztak el három góllal is a montenegróiak, a vízilabdában jó néhány éve megfigyelhető az a már-már tendencia, miszerint periódusok vannak, és nagyon kevés alkalommal tudja tartósan megőrizni az előnyét az a csapat, amelyik kiharcolja. A harrmadik játékrészben mi meg is fogtuk őket, és kellett Kiss Gergő magabiztos támadójátéka, Madaras Norbert góljai, Biros Péter szenzációs blokkolásai, hogy hátrányból indulva két góllal el tudjunk szakadni. A kapuscsere már-mát babonaszámba megy, hiszen Kemény Dénes korábban már kétszer is kapust cserélt egy világverseny elődöntőjében. Ez a húzása eddig háromszor bejött. Sokat számított még a fiatalabb generáció - a Varga-fivérek, Madaras - szerepvállalása, hiszen az ellenfél elsősorban a nagy nevekből készült fel, és hogy tőlünk mindenki felvállalta a kiállítást, így a végére kevesebb ember pontozódott ki. Még egyszer mondom, ez az eredmény fantasztikus! Hajrá fiúk, itt már ne álljunk meg!
Benedek Tibor (labdával) sapka nélkül is gólt szerez
© MTI - Illyés Tibor
A bírók érezhetően már az elején meg akarták fogni a meccset, és meglehetően sokat fújtak a sípjukba. Ennek köszönhetően már az első percben kettős emberelőnybe kerültünk, amit Biros Péter kíméletlenül ki is használt. Az első játékrészben mindkét csapat óriási iramot diktált, hét gól esett, és szinte nem is volt olyan támadás, amikor az összes játékos bent lett volna a vízben.

Egygólos montenegrói előnnyel zárult a játékrész (3-4), a második pedig magyar szempontból kifejezetten rosszul kezdődött: Janovics és Gojkovics góljaival már 6-3-ra ment el az ellenfél. Úgy tűnt, hogy kisebb hullámvölgybe kerültünk, de Kiss Gergely kihúzott minket a slamasztikából, és két bombagóllal visszahozta a csapatot. Sőt, Molnár Tamás – miután első lövését nem adták meg a bírók – egyenlített is. (6-6)

Azt, hogy mégsem döntetlennel végződött a félidő, Uskokovicsnak volt köszönhető, aki még egyszer betalált Szécsi Zoltán kapujába. A másik oldalon Kásás Tamás ellenben sokadik kapufáját lőtte. A fordulás után Kemény Dénes szövetségi kapitány Szécsi helyére behozta Gergely Istvánt, aki fantasztikusan védett, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy a harmadik periódusban meg tudjuk fordítani a meccset, és 3-0-re hozni a negyedet. (9-7)

A záró periódus újfent nem kezdődött jól, a veterán Uskokovics egygólosra alakította az eredményt, és csak Gergelyen múlt, hogy nem egyenlítettek ki, hiszen ötméterest védett. Ennek ellenére a montenegróiak összeszedték magukat, és Gojkovics emelésével nem sokkal később mégis kiegyenlítettek.

Kezdett felrémleni a málagai Európa-bajnokság, amikor szintén vezetés után kaptunk ki egy góllal 10-9-re. Ekkor azonban következtek Kásás Tamás percei, aki előbb zseniális góllal ismét vezetést szerzett Magyarországnak, majd kritikus pillanatban labdát szerzett, amiből Varga Dániel újabb gólt szerzett. Ekkor már kétgólos volt a magyar előny (11-9), és az utolsó valamirevaló montenegrói támadásnál önfeláldozóan blokkolt, így a mérkőzés hősévé vált.

Revánsot vettünk tehát az Európa-bajnoki vereségért, és esélyt kaptunk arra, hogy Sydney és Athén után zsinórban harmadszor is megszerezzük az olimpiai aranyérmet.

2008-AS NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK, PEKING

VÍZILABDA, FÉRFIAK, ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG - MONTENEGRÓ 11-9 (3-4, 3-3, 3-0, 2-2)
Peking, Olimpiai Sportközpont, V.: Mihai Angelo Simion (román), Ahmet Erhan Tulga (török)
Gólszerzők: Kiss 3, Madaras 2, Kásás, Benedek, Biros, Molnár, Varga Dé., Varga Dá. Ill. Janovics 2, Uskokovics 2, Gojkovics 2, Ivovics, Zlokovics, Jokics
Megkezdődött a Trump elleni impeachment-eljárás a szenátusban

Megkezdődött a Trump elleni impeachment-eljárás a szenátusban

Védelmi beszerzési ügynökséget alakít a kormány, Orbán egykori tanácsadója felügyeli

Védelmi beszerzési ügynökséget alakít a kormány, Orbán egykori tanácsadója felügyeli

60 milliárd forintot költött egy cégre az Apple, csak még azt nem tudni, miért

60 milliárd forintot költött egy cégre az Apple, csak még azt nem tudni, miért

Milák Kristófot és Hosszú Katinkát választották az év sportolóinak

Milák Kristófot és Hosszú Katinkát választották az év sportolóinak

Negyvenen mártóztak meg a jeges vízben a megtisztulásért

Negyvenen mártóztak meg a jeges vízben a megtisztulásért

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott