szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új elemzés szerint az emberi növekedési hormon (HGH) hatástalan az öregedés ellen. Sőt, alkalmazása több veszélyt rejt magában, mint amennyi előnnyel járhat.

Az örök ifjúság csodaszerét keresve többen tekintenek az emberi növekedési hormonra (HGH) mint hathatós elixírre. Számtalan könyv részletezte jótékony hatását az öregedés elleni terápiaként, számos internetes oldal bizonygatja hatását a korral járó változások ellen. Azonban, a napvilágot látott tanulmányokat áttekintő elemzésől az derült ki, hogy a HGH alkalmazása koránt sem olyan előnyős, ráadásul mellékhatásai károsíthatják az egészséget.

Cukorbetegséget megelőző állapot

A gyakoribb, 2-es típusú cukorbetegség esetében a szervezetben kevés, vagy csak nem megfelelő inzulin található. Ennek kialakulása előtt úgynevezett "pre-diabéteszes", vagyis cukorbetegséget megelőző állapot áll fenn. Ebben a stádiumban a vércukorszint már emelkedett értéket mutat, de még nem nevezhető diabetikusnak. A pre-diabéteszes stádiumra a csökkent glükóztolerancia és a megemelkedett éhomi vércukorszint utal. Ha idejében sikerül a vércukorszintet megfelelő szintre beállítani, a valódi cukorbetegség kialakulása későbbre halasztható, vagy megelőzhető. 

Az emberi növekedési hormon szintje körülbelül 30 éves kor után csökkeni kezd a szervezetben, amely az öregedés tüneteivel jár. Az izmok gyengébbek lesznek, a regeneráció lassul, a koleszterinszint emelkedése mellett a zsírlerakódás élénkül, a látás romlik, a szellemi képességek és a szexuális funkciók gyengülni kezdenek.

A kutatást vezető szakember, Dr. Hau Liu az eredmények alapján azt javasolja, hogy aki meg kívánja állítani öregedését, kétszer is gondolja meg a HGH alkalmazását. A Stanford University kutatója szerint ugyanis a növekedési hormonnak tulajdonított kedvező hatások minimálisak, viszont számos mellékhatást okoznak, mint például cukorbetegséget megelőző állapothoz vezetnek.

Azok a szakorvosok, akik praktizálásuk során már használtak HGH-t, azt mondják: a hormon helytelen alkalmazása potenciális veszélyeket rejthet. A Charlottesville-ben található University of Virginia egészségügyi tudományos központjának professzora, Dr. Mary Lee Vance elmondta: „Az áttekintés nem mond semmi újat az adott területen dolgozók számára. De úgy gondolom, pont emiatt fontos az orvosi szakmában és másoknak is.”

A tény, hogy a HGH-val probléma van, sokak számára meglepő lehet. Mindenesetre a hormon - mint öregedéselleni szer - kereskedelmi forgalomba hozása jelenleg illegális az Egyesült Államokban. Ennek ellenére egy régebbi kutatás 20 és 30 ezer közé taksálta azon egészséges amerikaiak számát, akiket 2004-ben öregedés ellen a növesztő hormonnal kezeltek. Dr. Mary Lee Vance hozzátette: „Nem ellenzem a növekedési hormon használatát, jómagam rengetegszer írom fel azoknak, akiknek valamilyen betegség miatt szükségük van rá. Ez egy olyan szituáció, amely némiképp kifejezi a visszaélések mértékét ezzel az egyébként hasznos terápiával.”

Dr. Hau Liu szerint a legtöbb egészséges felnőtt aki HGH-hoz jut, valószínűleg az interneten vagy az orvosán keresztül teszi. Bár alkalmazása viszonylag közkeletű, törzskönyvezésén túli alkalmazása különösen nyugtalanító.

„A növekedési hormon egy, a gyógyszereket és élelmiszereket ellenőrző amerikai hatóság, a Food and Drug Administration (FDA) által jóváhagyott, és az FDA alkalmazási előírásával ellátott készítmény. Határozottan, csak bizonyos feltételek mellett hatékony – speciális betegségek esetén, gyermekek és felnőttek számára egyaránt.” Akiknél nem adottak azok a bizonyos panaszegyüttesek, a napi dózisú HGH többet árthat, mint amennyit használna – mondta Vance.

Kockázatok és mellékhatások
A gynecomastia (férfi emlőnagyobbodás) esetén a férfi emlők nőies formát öltenek. A megnagyobbodás különböző mértékű lehet. Az elváltozás gyakran a pubertáskori hormonváltozásokkal együtt jelentkezik. Kiváltó okai hormonzavar, illetve alkati adottságok lehetnek. Egészségügyi problémával kevésbé jár, csupán esztétikailag lehet zavaró. Általában a fiatalkori esetek belgyógyászati vagy hormonterápiával kezelhetők, de műtéti eljárással is megoldható.
Ezek a mellékhatások lehetnek duzzanatok, kéztőalagút szindróma, valamint gynecomastia (emlőnyagyobbodás). Emellett az is kiderült, hogy prediabéteszes állapot kialakulásához is vezet. A költség szintén egy fontos tényező. Liu szerint ugyanis akik a hormont nem kifejezetten betegségre alkalmazzák, több ezer dollárt fizetnek évente.

Az öregedés elleni terápiát alkalmazók szerint a felülvizsgálat nem teljes. Az öregedés elleni HGH-használatot támogatók szerint az elemzés nem vett sorra minden ezzel kapcsolatos kutatást. Dr. Ronald Klatz, az American Academy of Anti-Aging Medicine (A4M) elnöke szerint „Liu tanulmányának minden egyes oldalán téved, mivel az általa átvizsgált, az egészséges szervezetben végzett HGH-pótlásról szóló klinikai vizsgálati anyagainak összeállítása hiányos volt.”

„A A4M előterjeszti azt a több százezer páciensről publikált tanulmányt, amelyekből kiderül, hogy a növekedési hormon megfelelő klinikai irányelvek mentén, megfelelő adagolás mellett jótékony hatást eredményezett” -állítja Dr. Ronald Klatz.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!