szerző:
hvg.hu

Az Európai Gyógyszerértékelési Ügynökség (EMEA) szerint a gyógyszer szinte semmit nem ér tájékoztatás nélkül. Egyre több tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy ez valóban így van: a gyógyszerrel történő gyógyítás eredményessége jelentősen nő, ha a betegek megértik és átérzik a terápia szükségességét és lényegét.

Különböző vizsgálatok azt mutatják, hogy a hasznosulás alapfeltétele a gyógyszerek esetében is a hiteles, megbízható és gondosan célba juttatott információ. Egyre inkább látjuk, hogy magát a gyógyszert nem lehet pusztán a hatóanyag és az ár kérdésére korlátozni, a páciensek számára biztosított személyre szóló, illetve tanácsadás keretében megosztott információ kiemelkedően fontos - derül ki a GfK LHS Healthcare vizsgálataiból.

Segít a személyreszóló tanácsadás
Nemzetközi tapasztalatok szerint az új gyógyszert kapó krónikus betegek 28 százaléka a tizedik nap után abbahagyja a gyógyszerszedést. Ez az arány idővel fokozódik, 7-12 hónapon belül már a páciensek 70 százaléka áll le krónikus betegségére kapott gyógyszereinek szedésével.

A GfK LHS Healthcare hazai vizsgálatai szerint a páciensek számára tervszerűen és átfogó módszerekkel eljuttatott információ a krónikus betegségek kezelési hatékonyságát jelentős mértékben képes növelni. Magas vérnyomás-betegség esetében például a betegeknek életük végéig szedniük kellene vérnyomáscsökkentő gyógyszereiket, azonban átlagosan csupán 9 hónapig szednek egy gyógyszert. Az orvos és a beteg együttműködését javító programokkal – pl. ilyen a Nemzeti Népegészségügyi Program részeként futó „Éljen 140/90 alatt!” program -   ugyanakkor jelentősen, akár 65 százalékkal is növelhető a gyógyszerszedési idő.

A gyógyszertámogatás költségét viselő biztosítók kiadásai azonban a gyógyszerek nem megfelelő ideig való szedéséből adódóan nem feltétlenül csökkennek. A GfK LHS Healthcare felmérései szerint ugyanis azoknak a betegeknek az aránya, akik krónikus betegségük kezelésére rendelt gyógyszerük szedését idő előtt abbahagyják és emiatt rövidesen kórházi kezelésre szorulnak, 5-20 százalék között mozog. Ez pedig nagyobb kiadás a biztosítónak, a páciens munkaképtelensége miatt ráfizetés a gazdaság számára, illetve kudarc az orvos számára, hiszen nem tudta megfelelően ellátni betegét. A beteg pedig nem érti, miért került kórházba, pedig orvosnál is járt.

„Az orvos-beteg kapcsolat a mai gyakorlatban ritkán foglal magában együttműködést akár a terápiára vonatkozóan. Amennyiben mellérendelt kapcsolat alakul ki és közös döntés születik a terápiáról, úgy a páciens jobban tud alkalmazkodni a kezelés követelményeihez” – fejtette ki dr. Lantos Zoltán, a GfK LHS Healthcare divízióvezetője. Ez annak következménye, hogy a páciens több információval rendelkezik, mint azok, akik csak utasítást kapnak. Így maga is jobban megérti, átgondolja a lehetőségeit, és úgy érzi, hogy a végül közösen kiválasztott kezelés a számára legalkalmasabb, tehát hűségesen követi azt. Nem csak a terápiájában alkalmazott gyógyszer adagolását tartja be pontosabban, hanem hosszabb ideig is használja a gyógyszert, ami által nagyobb egészségbeli haszonhoz jut.

A GfK LHS Healthcare egyhetes kezelésre szoruló betegeket követő vizsgálatában a kontrollcsoportnak felírták a gyógyszert, elmondták a tudnivalókat, és egy hét múlva visszarendelték őket. A másik csoportban annyi volt a különbség, hogy a felírást követő harmadik napon a nővér telefonon érdeklődött a páciens hogylétéről és arról, szedi-e a gyógyszert. Meglepő volt a különbség a követés végén: a kontrollcsoportban 23,7 százalékos volt az együttműködés mértéke, a másikban pedig 92,1 százalékban működtek együtt a betegek a terapeutával.

„Egyre több adat áll rendelkezésünkre arról, hogy a páciensek általában elég érettek ahhoz, hogy felelősséggel választani tudjanak a számukra javasolt lehetőségek közül, amennyiben tájékozottak a terápia előnyeiről és arról, hogy személyesen mit nyernek a kezeléssel” – vetette fel dr. Lantos Zoltán. „A nemzetközi tapasztalatok fényében is joggal mondhatjuk tehát, hogy a kezelésben az emberi tényező figyelembevétele, azaz a páciensek tájékoztatására fordított idő és energia fontosabb szerepet tölt be az egészségügyi ellátás eredményesebbé és gazdaságosabbá tételében, mint a költségek megszorítása” – fejtette ki véleményét a szakember.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

A Mol-nál már kaphatók vény nélküli gyógyszerek

Megkezdte a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazását a Mol négy fővárosi és egy veszprémi benzinkútjánál: az árusításhoz egy-egy kútnál 60-100 ezer forint fejlesztésre volt szükség, ami lényegében egy zárható doboz elhelyezését jelenti.

MTI Plázs

Gyógyszeres terápiával a tartós fogyásért

A hazai felnőtt lakosság 40 százaléka túlsúlyos és mintegy ötöde elhízott, az arány évről-évre romlik. A folyamat megállítására, sőt visszafordítására azonban - a gyógyszeres terápia segítségével - van mód.

MTI Plázs

Interneten lehet gyógyszert rendelni a patikából

Interneten is lehet gyógyszert rendelni a patikákból - jelentették be a Magyar Gyógyszerész Kamarában, ahol az is kiderült: a megrendelt gyógyszerek között nem lehetnek támogatott, illetve vényköteles termékek.

hvg.hu Plázs

A beteg keveset tud a vényköteles gyógyszerekről

A páciensek kevéssé, vagy egyáltalán nem tájékozottak a kezelésük során alkalmazott vényköteles szerek hasznáról. A patikákban is korlátozott a tanácsadói tevékenység - állítja legfrissebb felmérésében a GfK LHS Healthcare.

Az FBI is körözte a két férfit, akiket Budapesten fogtak el

Az FBI is körözte a két férfit, akiket Budapesten fogtak el

15 percen belül végzett az összes dinoszaurusszal az aszteroida-becsapódás

15 percen belül végzett az összes dinoszaurusszal az aszteroida-becsapódás

Napon álló kocsiban hagyta gyerekét egy nő Sopronban

Napon álló kocsiban hagyta gyerekét egy nő Sopronban

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Nyolcvanezer háztartásban még mindig nincs áram Japánban

Nyolcvanezer háztartásban még mindig nincs áram Japánban

Egy közszereplő nem fogyatékosozhat - üzente az értelmi fogyatékosok szövetsége Tarlósnak

Egy közszereplő nem fogyatékosozhat - üzente az értelmi fogyatékosok szövetsége Tarlósnak