szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Félmillió amerikai nyugdíjas vizsgálata alapján tovább erősödött az a feltevés, hogy a zöldségevés nagyban hozzájárul a rák kockázatának csökkentéséhez.

Ha valaki naponta egyszer is fogyaszt zöldséget, már jelentősen mérsékelheti például a nyelőcsőrák kialakulásának a kockázatát - mutatták ki amerikai kutatók. Egy másik összevetés: ha valaki naponta hat - közelebbről meg nem határozott - adag zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, 29 százalékkal csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát ahhoz képest, aki csak másfél adagot fogyaszt.
 
Elterjedt nézet, hogy minden rákbetegség kétharmada életmódbeli tényezőkre vezethető vissza, így például a dohányzásra, a rossz étrendre és a testmozgás hiányára. Igaz, számos vizsgálattal alátámasztották már, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nagymértékben megelőzhető a rák, ám a kutatók között még vannak viták a kérdésben, ezért volt fontos e nagyszabású vizsgálat - hangsúlyozták a kutatók.
 
Egy másik nemrég végzett vizsgálattal azt mutatták ki - ebben 183 ezer kaliforniai és hawaii lakos vett részt -, hogy a flavonolokban gazdag étkezés 23 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát, főként dohányosok esetében. A flavonolok a növények színének kialakításának részt vevő vegyületek, és legnagyobb koncentrációban a hagymában, az almában, különféle bogyókban, valamint a brokkoliban találhatók.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

A stressz erősíti a ráksejteket

A stressz erősíti a ráksejteket, ellenállóbbá teszi őket a kemoterápiával szemben. A wissenschaft.de német tudományos portál beszámolója szerint erre amerikai kutatók jöttek rá laboratóriumi vizsgálataik során.

hvg.hu Plázs

Miért együnk zöldséget és gyümölcsöt?

Túl kevesen, és túl kevés zöldséget fogyasztanak, a többség finomított cukorral és fehérjével helyettesíti az egészségesebb táplálékot - állítja egy amerikai tanulmány, amely szerint nemcsak a kevesebb kalória miatt kellene egészségesebben táplálkozni.

MTI Plázs

Kevés cigarettafüst is tüdőrákot okozhat

A legújabb tudományos vizsgálatok eredménye szerint, egyeseknél már kevés cigarettafüst belégzése is nagymértékben megnövelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Az érintett személyeknél bizonyos genetikai eltérésre derült fény - számolt be a Journal of Clinical Oncology című amerikai szaklap.

hvg.hu Plázs

Rák: amiről nem tudunk, nem fáj?

A tüdőrák szűrése több bajjal járhat, mint előnnyel. Szakemberek szerint dacára a komputertomográfia (CT) elterjedésének, a daganat még tünetmentes időszakában történő felismerése nem csökkenti az elhalálozás kockázatát, sőt, ronthat a helyzeten.